Popüler şekerleme bunamaya yol açıyor

Şekerli Elmalar ve Sağlık Riskleri

Festival alanlarında rengarenk tezgahlar, ziyaretçilere pamuk şeker, kavrulmuş badem ve şeker kaplamalı elma gibi lezzetler sunuyor. Ancak, şekerli elmaların parlak kırmızı kaplaması cazip görünmesine rağmen, uzmanlar bu tatlının sağlık açısından masum olmayabileceğine dikkat çekiyor.

Şekerlenmiş meyvelerdeki E124 renklendiricisi hakkında uyarı

watson.de’nin haberine göre şekerli elmalar E124 renklendiricisi içeriyor ve çocuklarda aktivite ile dikkat üzerinde olumsuz etki yaratıyor.

Gıda kimyası üzerine çalışmalarıyla tanınan ve “Gıda Kimyası” adlı kitabı bulunan Hans-Ulrich Grimm, şekerli ürünlerde kullanılan E124 renklendiricisinin özelliklerini anlatarak sağlık üzerindeki tehlikesine vurgu yaptı.

Grimm, bu renklendiricinin doğal karminin (E120) daha ekonomik bir alternatifi olarak üretildiğini belirterek, Kırmızı A olarak da bilinen E124’ün, ışık, ısı ve asit gibi etkenlerden etkilenmeyen, suda çözünür bir boya olduğunu ifade etti. Grimm ayrıca bu maddenin petrol türevlerinden yapay şekilde üretildiğine dikkat çekti.

AB düzenlemesi uyarı işaretlerini belirtiyor

Avrupa Birliği düzenlemeleri doğrultusunda, E124 boyasını içeren ürünlerin, çocuklarda aktivite ve dikkat bozukluğuna yol açabileceği uyarısını içermesi zorunlu hale getirildi. Bu kararın temelinde, 2007 yılında Southampton İngiliz Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma bulunuyor. Çalışma, boya tüketimi ile çocuklarda hiperaktivite ve konsantrasyon sorunları arasında bir bağlantı olduğunu öne sürmüş olsa da, 2008 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), bu bulgunun yeterli kanıta dayanmadığını açıkladı. Buna rağmen, AB Parlamentosu, tüketicileri bilgilendirmek amacıyla uyarı etiketleri uygulanmasına karar verdi.

Gıda uzmanı Hans-Ulrich Grimm, sentetik boya E124’ün, etiketlerde belirtilmese bile alüminyum içerebileceğini ve bu durumun sağlık açısından endişe verici olduğunu belirtiyor.

Grimm, bu metalin Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkların yanı sıra, hiperaktivite ve dikkat bozukluklarıyla bağlantılı olabileceğinden şüphelenildiğini ifade ediyor.

Related Posts

Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, erken yaşlarda demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi.

Deprem geçti ama korkusu kaldıysa bu uyarıya kulak verin

Klinik Psikolog Sermin Bozbağ, İstanbul’da yaşanan 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yoğun kaygı yaşayan bireyleri uyardı. Psk. Bozbağ, “Deprem korkusu normaldir, ancak etkisi uzun sürüyorsa profesyonel destek alınmalı” dedi.

Burnunuz sürekli kaşınıyorsa dikkat!

Mevsimsel belirtilerle karıştırılan bahar alerisi, aslında yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Peki doğru tanı nasıl konulur, en etkili tedavi yöntemi nedir?

Pakistan’da Minibüs Kazasında 16 Kişi Hayatını Kaybetti

Pakistan’da bir minibüsün uçuruma yuvarlanması sonucu en az 16 kişi öldü, 30 kişi yaralandı. Pakistan’ın Sindh eyaletinin Jamshoro bölgesinde seyir halindeki minibüs uçuruma yuvarlandı. Olayda 5’i çocuk en az 16 kişinin hayatını kaybettiği, 30 …

Abdullah Güler, Sırrı Süreyya Önder’i Hastanede Ziyaret Etti

Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Sırrı Süreyya Önder’i hastanede ziyaret etti İSTANBUL – AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’i hastanede ziyaret etti. Önder’in durumu …

Bolu’da Kontrolden Çıkan Otomobil Beton Duvara Çarptı

Bolu’da kontrolden çıkan bir otomobil, yol kenarındaki beton duvara çarptı. Sürücünün araçta sıkışarak yaralandığı kaza anları ise çevredeki iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, Bolu- Mudurnu kara yolu Doğancık köyü mevkisinde meydana …