Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Mücahit Alptekin’den Fenilketonüri (PKU) Uyarısı

Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İsmail Mücahit Alptekin, fenilketonüri (PKU) hastalarına Kurban Bayramı’nda hayvansal proteinlerden ve hazır besinlerden uzak durmalarını önerdi. Ayrıca ailelere PKU’lu çocuklarını yakından takip etmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

PKU’nun dünya genelinde en sık Türkiye’de görüldüğüne dikkat çeken Alptekin, bu konuda farkındalığın artırılması gerektiğini belirtti. Metabolizma kliniklerinde bu hastalığın tanı, tedavi ve izlem işlemlerinin yapıldığını aktaran Alptekin, “PKU, metabolizma hastalıklarının en önemlilerinden biri olup, genellikle doğuştan gelen metabolik hastalıklar arasında yer alır. Ülkemizde PKU prevalansı ortalama 5 binde bir olup, her yıl 300 ila 400 hastanın bu duruma maruz kaldığını gözlemlemekteyiz. Bu durumun temel nedeni genellikle akraba evlilikleridir.” şeklinde konuştu.

PKU’lu hastaların protein alımına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Alptekin, doktor ve diyetisyenlerce sıkı bir şekilde takip edilmeleri gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, fenilalanin adlı bir amino asidin vücuda alınan proteinlerden biri olduğunu belirten Alptekin, şunları ekledi: “Sağlıklı bireylerde, fenilalanin vücuda alındıktan sonra bir enzim aracılığıyla tirosin amino asidine dönüşür. Ancak bu hastalık grubunda enzim eksikliği nedeniyle bu dönüşüm gerçekleşmez ve fenil ketonlara dönüşerek vücutta birikir. Bu durum özellikle nörolojik hasarlara ve beyin sağlığına olumsuz etkiler yapabilir.”

PKU hastalığının net bir tedavisinin olmadığını belirten Alptekin, bu hastalıkta erken teşhisin hayati önem taşıdığını ifade etti. Alptekin, devletin PKU’lu hastalara destek verdiğini ve ailelere fenilalanin içermeyen mamaların Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirli miktarda ücretsiz olarak temin edildiğini açıkladı.

Diyetisyenlerin, PKU tanısı almış çocuklara kırmızı et yerine sebze köftesi gibi alternatif ürünler önerdiğini belirten Alptekin, bu hastaların daha çok bitkisel içerikli besinleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, Kurban Bayramı sürecinde et tüketiminin artacağını belirten Alptekin, ailelerin özellikle küçük yaş grubundaki çocukları yakından takip etmeleri ve dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

‘Sabah mı yoksa akşam mı duş almak daha hijyenik?’ tartışması uzun zamandır sürüyor. Kimileri sabah duşunun güne zinde başlamanın anahtarı olduğunu savunurken, kimileri günün yorgunluğunu atmak için gece duşunu tercih ediyor. Ancak klinik mikrobiyoloji uzmanı Primrose Freestone’a göre bu sorunun bilimsel bir cevabı var.

Bağırsak Sağlığı İçin Ne Yapmalı?

Bağırsak sağlığı tüm vücudu ilgilendiriyor.  Karın ağrısı, şiddetli ishal, dışkıda kan, kilo kaybı ve yorgunluk varsa mutlaka bir uzman doktora başvurun.