Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

Freestone: Düzenli Duş Almak, Sağlık İçin Hayati Önem Taşıyor

Freestone, duş almanın zamanından bağımsız olarak kişisel hijyenin önemli bir parçası olduğunu vurguluyor. Vücut kokusunun sandığımız gibi terden değil, cilt yüzeyinde yaşayan bakterilerden, özellikle stafilokok türlerinden kaynaklandığını belirtiyor. Terin kendisi kokusuz; ancak bu bakteriler teri parçaladığında, kükürt içeren tioalkoller adlı bileşikler oluşuyor ve bu da kötü kokunun nedeni oluyor.

Gün içinde saçımız ve cildimiz; toz, polen ve kir gibi birçok maddeyle kaplanıyor. Bunlar sadece kıyafetlere değil, doğrudan yatak çarşaflarına da geçiyor. Akşam duşu almak, bu kirlerin bir kısmını temizlese de, gece boyunca vücut yine terliyor ve bu teri besin olarak kullanan mikroplar sabaha kadar çalışıyor.

Eğer çarşaflarınızı düzenli olarak yıkamıyorsanız, akşam temizlenmiş bir vücutla yatağa girmeniz dahi mikroplardan korunmanızı garanti etmez. Ayrıca gece boyunca dökülen ölü deri hücreleri, ev tozu akarlarının besin kaynağı oluyor. Bu durum, akarların dışkısıyla birleştiğinde alerji ve astımı tetikleyebilir.

Sabah duşları ise sadece gece boyunca biriken teri ve bakterileri uzaklaştırmakla kalmıyor; aynı zamanda ölü derileri ve yataktan geçen mikroorganizmaları da temizliyor. Bu da güne daha temiz bir vücutla başlamayı ve gün boyunca kötü kokuya neden olabilecek bakteri sayısını azaltmayı sağlıyor.

Science Alert’te yer alan habere göre; Freestone, sabah duşunun özellikle çarşafların temiz olmadığı durumlarda daha etkili olduğunu söylüyor. Gün boyu daha taze kalmak isteyenler için sabah duşu, mikrobiyolojik açıdan mantıklı bir tercih.

Ancak hangi saat dilimini tercih ederseniz edin, uzmanlar bir konuda hemfikir. Çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az bir kez yıkanmalı. Bu sayede ter, bakteri, ölü deri, yağ ve hatta mantar sporları gibi pek çok mikrop yatağınızdan uzak tutulabilir.

Related Posts

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bağırsak Sağlığı İçin Ne Yapmalı?

Bağırsak sağlığı tüm vücudu ilgilendiriyor.  Karın ağrısı, şiddetli ishal, dışkıda kan, kilo kaybı ve yorgunluk varsa mutlaka bir uzman doktora başvurun. 

‘Yüksek proteinli’ gıdalar gerçekten faydalı mı?

‘Yüksek proteinli’ gıdalar gerçekten faydalı mı?