Popüler şekerleme bunamaya yol açıyor

Şekerli Elmalar ve Sağlık Riskleri

Festival alanlarında rengarenk tezgahlar, ziyaretçilere pamuk şeker, kavrulmuş badem ve şeker kaplamalı elma gibi lezzetler sunuyor. Ancak, şekerli elmaların parlak kırmızı kaplaması cazip görünmesine rağmen, uzmanlar bu tatlının sağlık açısından masum olmayabileceğine dikkat çekiyor.

Şekerlenmiş meyvelerdeki E124 renklendiricisi hakkında uyarı

watson.de’nin haberine göre şekerli elmalar E124 renklendiricisi içeriyor ve çocuklarda aktivite ile dikkat üzerinde olumsuz etki yaratıyor.

Gıda kimyası üzerine çalışmalarıyla tanınan ve “Gıda Kimyası” adlı kitabı bulunan Hans-Ulrich Grimm, şekerli ürünlerde kullanılan E124 renklendiricisinin özelliklerini anlatarak sağlık üzerindeki tehlikesine vurgu yaptı.

Grimm, bu renklendiricinin doğal karminin (E120) daha ekonomik bir alternatifi olarak üretildiğini belirterek, Kırmızı A olarak da bilinen E124’ün, ışık, ısı ve asit gibi etkenlerden etkilenmeyen, suda çözünür bir boya olduğunu ifade etti. Grimm ayrıca bu maddenin petrol türevlerinden yapay şekilde üretildiğine dikkat çekti.

AB düzenlemesi uyarı işaretlerini belirtiyor

Avrupa Birliği düzenlemeleri doğrultusunda, E124 boyasını içeren ürünlerin, çocuklarda aktivite ve dikkat bozukluğuna yol açabileceği uyarısını içermesi zorunlu hale getirildi. Bu kararın temelinde, 2007 yılında Southampton İngiliz Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma bulunuyor. Çalışma, boya tüketimi ile çocuklarda hiperaktivite ve konsantrasyon sorunları arasında bir bağlantı olduğunu öne sürmüş olsa da, 2008 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), bu bulgunun yeterli kanıta dayanmadığını açıkladı. Buna rağmen, AB Parlamentosu, tüketicileri bilgilendirmek amacıyla uyarı etiketleri uygulanmasına karar verdi.

Gıda uzmanı Hans-Ulrich Grimm, sentetik boya E124’ün, etiketlerde belirtilmese bile alüminyum içerebileceğini ve bu durumun sağlık açısından endişe verici olduğunu belirtiyor.

Grimm, bu metalin Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkların yanı sıra, hiperaktivite ve dikkat bozukluklarıyla bağlantılı olabileceğinden şüphelenildiğini ifade ediyor.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

‘Sabah mı yoksa akşam mı duş almak daha hijyenik?’ tartışması uzun zamandır sürüyor. Kimileri sabah duşunun güne zinde başlamanın anahtarı olduğunu savunurken, kimileri günün yorgunluğunu atmak için gece duşunu tercih ediyor. Ancak klinik mikrobiyoloji uzmanı Primrose Freestone’a göre bu sorunun bilimsel bir cevabı var.