PD ÖZEL HABER…
Savaşa tanık olan çocuklar savaşın izlerini hayatları boyunca taşıyor. Ruh sağlığı olumsuz etkilenen çocukların büyüdüklerinde bir çok sorun yaşayan yetişkinler olma ihtimalleri ise çok yüksek.
EN ÇOK ETKİLENEN ÜLKELER SOMALİ, SURİYE VE YEMEN
İngiltere merkezli Çocukları Kurtarın Vakfı’nın (Save the Children) bu yıl yayımladığı “Çocuklar Üzerindeki Savaşı Durdur” raporunda, dünyada çocukların yaklaşık beşte birine karşılık gelen 420 milyon çocuğun çatışma bölgesinde yaşadığı belirtildi. Raporda, Afganistan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Irak, Mali, Nijerya, Somali, Güney Sudan, Suriye ve Yemen’in çocukların çatışmadan en fazla etkilendiği ülkeler olarak öne çıkıyor.
Savaşların çocuklar üzerindeki gerçek etkisi ise bilinenden çok daha ağır ve ömür boyu sürüyor.
İşte herkesi derinden etkileyen, akıllarda iz bırakan ve izlerini ömür boyu taşıyacak çocukların ortasında kaldığı yakın tarihli savaşlar…
2001-2021 AFGANİSTAN
Savaşın uzun yıllardır hüküm sürdüğü Afganistan’da her gün ortalama 5 çocuğun hayatını kaybettiği ya da yaralandığı tespit edildi. İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Save the Children (Çocukları koruyun), Birleşmiş Milletler verilerine göre 2005-2019 yılları arasında Afganistan’daki savaşta en az 26 bin 25 çocuğun yaşamını yitirdiğini ya da yaralandığını açıkladı.
2011 GÜNEY SUDAN
UNICEF, 2011 yılında dünyanın en genç ülkesi olarak bağımsızlığını kazanmasından sonra bu ülkede dünyaya gelen 3,4 milyon çocuktan 2,6 milyonunun savaş ortamında doğduğunu açıkladı.
2014 SURİYE
UNICEF Türkiye Temsilcisi Dr. Abulaban, Suriye’de 2014 yılında yaşanan ve 3 yıl süren iç savaştan etkilenen yaklaşık 6 milyon çocuğun çok büyük bir travma yaşadığını açıklamıştı.
2015 YEMEN
Yemen, yaşanan çatışmalardan dolayı en fazla çocuğun yaşamını yitirdiği ülkelerden biri. BM’ye göre, ülkede geçen yıl bin 427 çocuk öldürüldü veya saldırılarda sakat kaldı. Her 10 dakikada bir çocuğun öldüğü Yemen’de 400 bin çocuk yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya.
2022 UKRAYNA
Ukrayna’da bir aydan fazla süren savaş, ülkede yaklaşık 7,5 milyon çocuk nüfusunun yarısından fazlasının (4,3 milyon çocuk) yerinden edilmesine yol açtı. Buna, komşu ülkelere mülteci olarak geçen 1,8 milyondan fazla çocuk ve şu anda Ukrayna’da ülke içinde yerinden edilmiş 2,5 milyon çocuk da dâhil.
2023 İSRAİL- FİLİSTİN ÇATIŞMASI
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. azze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.
Ardından Gazze’deki Durra Çocuk Hastanesi’in İsrail savaş uçakları tarafından atılan fosfor bombalarıyla vurulduğu açıklandı. aldırılarda çocuklar ve siviller de hayatını kaybediyor.
NAZIM HİKMET ÇOCUKLAR İÇİN ŞİİR YAZMIŞTI
Usta şair Nazım Hikmet Ran, Hiroşima’ya atom bombası atıldığında sadece iki yaşında olan ve herhangi bir sağlık sorunu yaşamayan, ancak 12 yaşına geldiğinde birden hastalanan ve kan kanseri teşhisi konulan Sadako Sasaki anısına ‘Kız Çocuğu’ adlı şu şiiri yazmıştı.
Sadako Sasaki, 25 Ekim 1955’te 12 yaşında hayatını kaybetti.
Kapıları çalan benim kapıları birer birer
Gözünüze görünemem göze görünmez ölüler
Hiroşima’da öleli oluyor bir on yıl kadar
Yedi yaşında bir kızım, büyümez ölü çocuklar
Saçlarım tutuştu önce, gözlerim yandı kavruldu
Bir avuç kül oluverdim, külüm havaya savruldu
Benim sizden kendim için hiçbir şey istediğim yok
Şeker bile yiyemez ki kâat gibi yanan çocuk
Çalıyorum kapınızı, teyze, amca, bir imza ver
Çocuklar öldürülmesin eker de yiyebilsinler
patronlardunyasi.com