Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bütçe açığında sürprizleri olduğunu söyledi. Yılmaz, milletvekillerinin yolsuzluk iddialarına da yanıt verdi ve “Kaynaklar çarçur edilmiş olsa, her taraf yolsuzluk, usulsüzlük olsa Türkiye şu anda herhâlde, bu milli gelire, bu kişi başı gelire, bu hizmet düzeyine sahip olmaz. Eyvallah, yolsuzlukla mücadele edelim ama yaşanan gelişmeyi, sağlanan büyük refah artışını da görelim” dedi. Aynı işi yapan iki işletmeden birinin vergi ödediğini diğerinin kayıtdışı çalıştığını belirten Yılmaz, “Bu adaletsizliktir” ifadelerini kullandı.
Önceki gece TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinin kapanışında konuşan Cevdet Yılmaz’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şunlardı:
‘KUR OYNAKLIĞI AZALDI’
“Son altı aylık dönemde uluslararası sermaye girişi hızlanmış, rezervlerimiz güçlenmiş, kur oynaklığı azalmış ve finansman koşulları iyileşmiştir. Ekonomideki dengelenme Türk Lirası’nı desteklerken TL varlıklara artan ilgi, rezervlerdeki artış ve kurun istikrarlı seyri de enflasyonla mücadeleyi desteklemektedir. Ağustostan itibaren aylık enflasyon sürekli güçlenen bir düşüş trendine girmiştir. Aylık bazda enflasyonda bir ivme kaybı olduğunu görüyoruz. Yıllık bazda ise 2024’ün ikinci yarısında belirgin bir düşüş bekliyoruz. Gelecek yılın ortalarından itibaren yıllık bazda enflasyonda belirgin bir düşüşü hep birlikte göreceğiz.
‘ÖNGÖRÜLENDEN DÜŞÜK GELECEK’
Bütçe açığında olumlu yönde bir sürprizimiz var, bu yıl bütçe açığı öngördüğümüzden daha düşük gerçekleşecek gibi görünüyor. Büyüme ve gelir performansımız baktığınızda tahminlerimizden daha iyi gidiyor dolayısıyla 6.4 olarak tahmin ettiğimiz bütçe açığının 6’nın altında, muhtemelen 5.5’ler seviyesinde gerçekleşme ihtimali var. Deprem etkilerini çıkardığınızda yüzde 3’ün altında, yani Maastricht Kriterleri’nin altında bir bütçe açığıyla karşı karşıyayız. Bu da gerçekten çok olumlu bir durum.
‘KİŞİ BAŞI GELİRDE 12 BİN DOLARI ÖRECEĞİZ’
3 bin 600 dolarlar civarındaki kişi başına gelir geçen yıl itibarıyla 10 bin 600 dolarlara çıktı. Bu yıl 12 bin 500 doları göreceğiz. Orta vadeli programımızın sonunda ise 15 bin seviyesinde bir kişi başına gelir bekliyoruz. Burada da yine kritik bir eşik var. Dünya Bankası bunu 13 bin 800 dolar olarak belirledi. Bu rakamı aşarak ‘üst-orta gelir grubu ligi’nden ‘yüksek gelirli ülkeler ligi’ne geçiş yapmış olacağız.”
‘EYVALLAH YOLSUZLUKLA MÜCADELE EDELİM’
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konuşması sırasında yapılan yolsuzlukla mücadeleye ilişkin eleştirileri de yanıtladı. Yılmaz, “Yolsuzluk her ülkede var, elbette mücadele edilmeli, elbette hassasiyet gösterilmeli; teşekkür ediyoruz hassasiyetinize ama o algısal çalışmaları yapan kurumları da bir inceleyin lütfen. Hangi güç odaklarıyla bağlantılı olduklarını da, uluslararası güç sistemi içinde nereye oturduklarını da iyi incelemenizi de tavsiye ederim. Yolsuzluğun diz boyu olduğu, muhalefetin anlatmaya çalıştığı gibi her taraftan yolsuzluğun, usulsüzlüğün olduğu bir ülke, alt-orta gelir grubundan üst-orta gelir grubuna geçemez. Böyle bir ülkede 10 binlerce kilometre yol yapılmaz. Böyle bir ülkede her ile üniversite kurulmaz. Böyle bir ülkede sağlıkta büyük dönüşümler, reformlar olmaz. Böyle bir ülkede kırsal alan bu kadar hizmet görmez. Bu gerçekleri vatandaşımız görüyor. Kaynaklar çarçur edilmiş olsa, her taraf yolsuzluk, usulsüzlük olsa Türkiye şu anda herhâlde, bu milli gelire, bu kişi başına gelire, bu hizmet düzeyine sahip olmaz. Eyvallah, yolsuzlukla mücadele edelim ama yaşanan gelişmeyi, sağlanan büyük refah artışını da görelim” dedi.
‘BU KAYITDIŞILIK ADALETSİZLİKTİR’
Yılmaz vergi dağılımıyla ilgili de konuştu. Yılmaz, “Vergiyi tabana yaymak” derken neyi kastettiklerini şöyle anlattı: “Aynı şeyi yapan iki işletme var; biri vergisini ödüyor, düzenli bir şekilde çalışıyor, diğeri kayıt dışı bir şekilde, aynı şartlara tabi olduğu halde vergisini ödemiyor. İşte bu haksız rekabettir diyoruz. Bu adaletsizliktir diyoruz. Vergiyi tabana yaymak derken biz bunu kastediyoruz. Aynı konuda biri vergi veriyor, diğeri vermiyorsa bu olmaz diyoruz. Herkes vergisini verecek diyoruz. Bu çerçevede de dijital imkanları, modern teknolojinin sağladığı imkânları, yapay zekâya varıncaya kadar bütün imkanları vergiyi tabana yayma konusunda kullanacağız; vergi adaletini sağlama, kayıt dışılığı engelleme konusunda her türlü çalışmayı yapacağız.”