Uzmanlar uyarıyor! Ramazan öncesi suyu artırın, çayı kahveyi azaltın

Vücudu Oruca Hazırlamanın Yolları

Ramazan Ayına Hazırlık

Özellikle oruç tutanlar için beslenme düzeni Ramazan ayında değişir. Uzun süren açlık metabolizmayı etkilerken, güçlü bir bağışıklık sistemi korunmalıdır. Bu sürece bilinçli bir şekilde hazırlanmak vücudu adapte etmek ve sağlık sorunlarını önlemek açısından önemlidir. Ramazan öncesi su tüketimini artırarak, beslenme alışkanlıklarını düzenleyerek, bağışıklık sistemini güçlendirecek besinleri tüketerek vücudu oruca hazırlamak gereklidir.

Su Tüketimini Artırın, Çay ve Kahveyi Azaltın

Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, Ramazan öncesinde su tüketimini artırmanın önemli olduğunu belirtiyor. Günlük en az 2-2,5 litre su içmek oruç tutarken daha rahat hissetmenizi sağlar. Ayrıca, çay ve kahve gibi kafeinli içecekleri azaltmak gereklidir. Kafein vücudu susuz bırakabilir ve baş ağrısı, halsizlik gibi sorunlara neden olabilir.

Uyum Sağlamak İçin Öğünleri Düzenleyin

Ramazan öncesi beslenme hakkında Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, basit şekerlerden ve hızlı sindirilen karbonhidratlardan kaçınılması gerektiğini söylüyor. Düşük glisemik indeksli besinler tercih edilerek kan şekeri dengesi sağlanmalıdır. Ayrıca, öğün aralarının uzatılması ve lif açısından zengin sebzelerin tüketilmesi sindirimi düzenleyerek mide sorunlarını azaltabilir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Besinler

Ramazan ayında bağışıklık sistemi önemlidir. Protein, sağlıklı yağlar, vitamin ve mineraller bağışıklığı destekler. C ve D vitamini, çinko, probiyotikler ve antioksidan içeren besinler hastalıklara karşı koruma sağlar. Süt ürünleri bağışıklık sistemini güçlendirir. Ramazan öncesinde doğru beslenme alışkanlıklarıyla bağışıklık sistemini güçlü tutabilir ve oruç sürecini daha rahat geçirebilirsiniz.

Related Posts

Bakan Işıkhan’dan SUT değişikliğiyle ilgili açıklama: 25 farklı kanser ilacı geri ödeme listesine dahil edildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’deki düzenlemelerle 25 farklı kanser tedavisinde kullanılan 5 immünoterapi ilacını, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) geri ödeme listesine dahil ettiklerini bildirdi.

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.