Türkiye’den AB’ye giyim ihracatında sert düşüş: KKayıp pazarı hangi ülkeler kapıyor?

AB Hazır Giyim İthalatında Türkiye’nin Pazar Payı Geriledi

Avrupa Birliği’nin hazır giyim ithalatı, geçen yılın 10 aylık döneminde 80 milyar Euro seviyesini aşarak yükselişini sürdürdü. Ancak bu dönemde Türkiye’den yapılan ithalat yüzde 6,1 gerileyerek Türkiye’nin bölge ithalatındaki payını yüzde 10,9’a düşürdü. Türkiye, kaybedilen pazar payını Kamboçya ve Pakistan gibi ülkelerle paylaştı.

En büyük pazarı olan Avrupa Birliği’ne hazır giyim ihraç eden Türkiye, 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde bir önceki yıla göre yüzde 0,3 artışla 80,9 milyar Euro’luk bir ihracat gerçekleştirdi. Ancak Türkiye’nin bölgeye olan ihracatı yüzde 6,1 gerileyerek 8,8 milyar Euro seviyesine indi. Bu durum, Türkiye’nin AB hazır giyim ithalatındaki pazar payını yüzde 11,4’ten yüzde 10,9’a düşürdü. Çin ve Bangladeş’in ardından AB’nin üçüncü büyük tedarikçisi olan Türkiye, miktar ve gelir bazında önemli kayıplar yaşadı.

Ucuz işçiliğin bulunduğu Kamboçya, Pakistan ve Fas gibi ülkeler, Türkiye’nin kaybettiği pazar payından paylarına düşen payı aldılar. Bu dönemde Kamboçya’dan yapılan ithalat yüzde 19,5, Pakistan’dan yüzde 9 ve Fas’tan yüzde 7,5 artış gösterdi. Türkiye, Avrupa Birliği’nin en büyük on hazır giyim tedarikçisi arasında Tunus ve Fas’tan sonra kilogram başına en yüksek ihracat gelirine sahip üçüncü ülke konumunu korudu, ancak bu değer yüzde 3,8 oranında düşüşle 20,2 Euro’ya geriledi.

Rekabet Gücü Zayıflıyor

Son yıllarda hızla artan maliyetler ve kur artışına bağlı olarak uluslararası pazarlarda rekabet gücünü kaybetmeye başlayan hazır giyim sektörü, Türkiye’de özellikle zor dönemler yaşıyor. Aynı ürünün maliyeti Türkiye’de rakip ülkelere göre yüzde 40-50 daha yüksek. Sektör temsilcileri, lojistik avantaj ve kalite faktörlerinin yüzde 15-20’lik fiyat farkını tolere edilebilir buluyor ancak yüzde 50’yi aşan maliyet farkının pazar kaybına neden olduğunu ifade ediyorlar.

2023 yılında Türkiye’nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatı yüzde 6,9 düşüşle 17 milyar 902 milyon dolara gerilerken, en büyük kayıp AB pazarından geldi. Türkiye’nin AB’ye yapmış olduğu hazır giyim ihracatı 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4, 2022 yılına göre ise yüzde 5,5 azalarak pazar payını yüzde 10,9’a düşürdü.

Çin ve Bangladeş Arttırdı

Avrupa Birliği ülkelerinin 2024 yılı Ocak-Ekim döneminde hazır giyim ithalatı, bir önceki yıla göre yüzde 0,3 artarak 80,9 milyar Euro seviyesinde gerçekleşti. Ancak Türkiye’nin bölgeye olan ihracatı önemli oranda geriledi. Çin’in ihracatı yüzde 1,5 artarken, Bangladeş’in ise yüzde 0,8 artış gösterdi. Türkiye’nin ihracatı ise yüzde 6,1 düşüş yaşadı ve ilk 10 tedarikçi arasında Tunus’un ardından en fazla düşüş yaşayan ülke oldu.

Tekstil Sektörü AB’de Payını Artırdı

Avrupa Birliği’nin tekstil sektöründe en fazla ithalat yaptığı ikinci ülke olan Türkiye, AB’nin tekstil ve hammadde ithalatında Çin’in ardından önemli bir konumda yer alıyor. 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde AB’nin birlik dışında gerçekleştirdiği tekstil ve hammadde ithalatı yüzde 3,4 azalarak 16,1 milyar Euro’ya düştü, Türkiye’den yapılan ithalat ise yüzde 0,5 artarak 2,9 milyar Euro seviyesine ulaştı.

Bu dönemde hazır giyim sektöründe pazar payını artıran Türkiye, tekstil sektöründe ise fiyat düşüşleriyle rekabet ederek payını artırdı. Ancak bu kazanım, kilogram başına birim fiyatlardaki düşüşlerle sağlandı. Türkiye’nin AB’ye tekstil ihracatında kilogram başına birim fiyatı, 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde bir önceki yıla göre yüzde 9,5, 2022 yılına kıyasla ise yüzde 13,3 azalarak 4 Euro seviyesine geriledi.

Related Posts

Fed faizi 4.25-4.50 aralığında sabit bıraktı

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 4.25-4.50 aralığında sabit tuttu.

Diyarbakır’da toplu ulaşım ücretlerine zam geldi

Diyarbakır’da toplu ulaşım ücretlerine yüzde 25 zam yapıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, sektördeki paydaşların toplu ulaşım ücretlerine yüzde 50 zam talebini değerlendirerek, ücret tarifelerine yüzde 25 zam yapılmasına karar verdi. Taksilerde de kısa mesafe ücreti 115 TL’ye yükseltildi.

Bakan Bolat’tan Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşması açıklaması

Londra’da İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve İngiltere arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesine yönelik müzakerelerin ilk turunun temmuz ayının sonuna kadar yapılmasının planlandığını açıkladı.

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

Dev bankanın tahmini sonrası gözler piyasalarda! Gram altın 5 bin lira olur mu?

Altın fiyatları geçen hafta sert düşüş gösterdikten sonra yeni haftada hızlı bir çıkış yakaladı. Salı günü gram altın fiyatı 4 bin 200 lirayı geçerken, ABD’li dev bankadan bir tahmin geldi. Goldman Sachs, ons altın için 4 bin dolar hedefini koruduğunu açıkladı. Peki gram altın fiyatı 5 bin lirayı görür mü? İşte cevabı…

Reel efektif döviz kuru endeksi geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir