Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Bakanlık, Tüketiciyi Reklam Yoluyla Yanıltmaya Karşı Çalışmalarını Sürdürüyor

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Bakanlık, tüketicinin reklam ve tanıtım yoluyla yanıltılmasını önlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Bakanlık bünyesindeki Reklam Kurulu, aldatma, tüketicinin bilgi ve tecrübe eksikliğinin istismar edilmesi ve ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurları inceliyor.

Denetimler sonucu aykırılıkların tespit edilmesi halinde gerekli idari müeyyideler uygulanırken özel indirim günlerine ilişkin de Reklam Kurulu resen incelemeler yürütüyor.

Kurul 6 Ayda 12 Bin 499 Dosyayı İnceledi

Kurul, 2025 yılının ilk yarısında, gıda, sağlık, iletişim, örtülü reklamlar dahil olmak üzere farklı sektörlerle ilgili 12 bin 499 dosyayı inceledi. Bu dosyaların 11 bin 657’si mevzuatta yer alan başvuru koşullarına uygun olmama ve başvurunun mevzuat kapsamı olmaması gerekçeleriyle incelenmezken, incelenen 842 dosyanın 838’i ise karara bağlandı.

Gündeme alınan 838 dosyanın 456’sı için durdurma cezası, 17’si için durdurma cezası ve erişim engeli, ikisi için düzeltme, 225’i için idari para cezası ve durdurma, 13’ü için idari para, durdurma ile erişim engeli kararları verilirken, ilgililer hakkında 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uygulandı.

Elektrikli Araç Tanıtımlarına Yakın Takip

Kurul, tüketicilerin talebinin arttığı elektrikli araçların sürüş menziline dair tanıtımların yanı sıra kullanıcı sayıları her geçen gün artan müzik, video, medya içeriği sağlayan platformlarda abonelik sürecinin vatandaşlar açısından anlaşılmasını zorlaştıran ve “karanlık ticari tasarım” olarak bilinen uygulamaları yakından izledi.

Şikayetlerin yanıltıcı indirim ve bilgiler, lojistik süreçlerde aksama, ayıplı mal gönderimi, bedelinin tahsil edilmesine karşın ürünün gönderilmemesi, satıcı tarafından sipariş iptali, cayma hakkının kullandırılmaması gibi konularda yoğunlaştığı görüldü.

Tüketicilere “Satıcı Hakkındaki Şikayetleri İnceleyin” Tavsiyesi

Öte yandan Bakanlık yetkilileri, mağduriyet yaşamamaları için tüketicilere önerilerde de bulundu. Buna göre, yanıltıcı uygulamalara maruz kalınmaması için alışveriş öncesinde arama motorlarını kullanarak, kısa bir ön inceleme yapılması önem taşıyor. Satıcı veya sağlayıcının ayrıntılı bilgilerinin olup olmadığı, hakkındaki şikayetler ve bunlara ilişkin müşteri destek planları olup olmadığının incelenmesi gerekiyor.

Satın alınacak ürünün benzer mecralardan yaklaşık fiyatının araştırılması da öneriliyor. İnternet sitesinin sahte veya taklit bir site olması ihtimaline karşı kontroller yapılması, sosyal medyadaki tanıtım ve ilanlarla ilgili olarak verilen site linklerinin taklit olması ihtimalinin göz önünde bulundurularak, satıcı veya sağlayıcının kendi sitesinden ürün ve fiyatının kontrol edilmesi öneriler arasında yer alıyor.

İnternet üzerinden alışverişlerde sitenin SSL sertifikası, 3D güvenlik veya sanal kartla ödeme gibi detaylara sahip olup olmadığı ve varsa bu tür ödeme yöntemlerinin tercih edilmesi hususlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Ödeme yapmadan önce tüketiciye iletilmesi gereken ön bilgilerin ayrıntılı şekilde okunması da yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesi bakımından önem taşıyor.

Related Posts

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Mevduat sahiplerine kötü sürpriz! 1 milyon liranın getirisi eridi

Mevduatla ya da yatırım fonlarıyla kazanç sağlamak isteyen vatandaşlar için tablo değişti. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni kararla birlikte, faiz gelirlerinden kesilen stopaj oranı artırıldı. Bu artış, yatırımcının net kazancını doğrudan etkiliyor. Artık bankaya yatırılan 1 milyon lira, 32 gün sonunda eskisi kadar kazandırmıyor.

Küresel piyasalar FOMC toplantı tutanaklarına odaklandı

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler üzerinden ticaret gerilimini yeniden tırmandırmasıyla karışık bir seyir öne çıkarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) yayımlayacağı toplantı tutanakları yatırımcıların odağına yerleşti.

15 Temmuz’da ücretsiz olacak toplu ulaşım hatları belli oldu

Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre 15 Temmuz’da Başkentray, İZBAN ve Marmaray gibi ulaşım hatları ücretsiz hizmet verecek.

MÜSİAD Başkanı’ndan ‘dolar yükselmeli’ mesajı: ’45’in altı olmaması gerektiğini düşünüyoruz’

MÜSİAD Genel Başkanı Burhan Özdemir, katıldığı bir televizyon programında döviz kuru ve faiz politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özdemir, ihracatçılar açısından dolar kurunun belirli bir seviyenin altına düşmemesi gerektiğini vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: Türkiye’yi enerjide 4 kat büyüttük

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahası’nda Türkiye bugün 4 milyon haneye yetecek kadar doğal gazı üretiyor hamdolsun. Önümüzdeki yıl bunu 2 katına çıkaracağız. 2028 hedefimiz bunu 4 katına çıkarmak.” dedi.