Tıp dünyasını şaşırtan vaka! Depresyona giren hasta, 56 gün boyunca kesintisiz uyudu

Samsun’da Depresyona Giren Kadın EKT Tedavisi ile Uyandırıldı

Samsun’da 26 yaşındaki bir kadın, depresyona girmesinin ardından bilinci kapandı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nde Elektrokonvülsif terapi (EKT) tedavisi ile uyandırıldı.

OMÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Özgür Kılıç, depresyon teşhisi konulan ve 56 gün bilinci kapalı olan hastanın EKT tedavisi ile uyandırıldığını belirterek, “Bu vakayla depresyonun sadece üzüntü olmadığını, zaman zaman insanı tamamen susturabilecek derin etkilere yol açabileceğini gösterdik” dedi.

Hasta 56 Gün Bilinçsiz Kaldı

Samsun’da ismi açıklanmayan 26 yaşındaki bir kadın hasta, depresyon teşhisiyle OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirildi. Bilinci kapalı olan ve durumu kötüleşen hasta için doktorlar seferber oldu.

Hastanın 56. gününde EKT tedavisiyle uyandığını söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Kılıç, “Yoğun bakıma alındığında hasta gözlerini açmıyor, ağrıya tepki vermiyor ve neredeyse donmuş gibiydi. Sayısız tetkik yapıldı ancak organik bir bozukluk bulunamadı. Bu durumun psikiyatrik kökenli olduğunu düşündük ve katatoni tanısı koyduk” şeklinde konuştu.

Katatoni Tanısı Konuldu

Hastanın uyandırılma sürecini anlatan Dr. Kılıç, “Daha önce başka bir hastalığı yoktu ve durumu ağırlaştı. Konsey ile bir araya gelerek katatoni teşhisi koyduk. Katatoni, ağır depresyonlarda görülebilen konuşmayan, hareket etmeyen ve çevresiyle bağı kopan bir durumdur” ifadelerini kullandı.

-Katatoni, bazı ağır psikiyatrik hastalıklarda görülebilen, kişinin konuşmadığı, hareket etmediği ve çevresiyle tüm bağını kopardığı bir tablodur. Özellikle ağır depresyonlarda bu durum ortaya çıkabilir. Dışarıdan bakıldığında bilinci kapalı gibi görünür ama aslında içeride bir tür donma hali yaşanır. Literatürde bu kadar uzun süren katatoni vakaları bildirilmiştir. Ancak bu kadar ağır ve tedavinin geciktiği olgular oldukça nadirdir.

EKT Tedavisi ile Başarıya Ulaşıldı

Dr. Kılıç, “EKT tedavisine başladık ve 56. günün sabahında 5. seansın ardından hasta gözlerini açtı. Bu vakayla depresyonun sadece bir üzüntü olmadığını ve insanı tamamen susturabilecek derin etkilere yol açabileceğini gösterdik. Bu olay, sadece tıbbi bir başarı değil, aynı zamanda insanlık adına bir umut hikayesidir” dedi.

Related Posts

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

‘Sabah mı yoksa akşam mı duş almak daha hijyenik?’ tartışması uzun zamandır sürüyor. Kimileri sabah duşunun güne zinde başlamanın anahtarı olduğunu savunurken, kimileri günün yorgunluğunu atmak için gece duşunu tercih ediyor. Ancak klinik mikrobiyoloji uzmanı Primrose Freestone’a göre bu sorunun bilimsel bir cevabı var.

Bağırsak Sağlığı İçin Ne Yapmalı?

Bağırsak sağlığı tüm vücudu ilgilendiriyor.  Karın ağrısı, şiddetli ishal, dışkıda kan, kilo kaybı ve yorgunluk varsa mutlaka bir uzman doktora başvurun.