TBMM Başkanı Kurtulmuş, İslam Bilim ve Teknoloji Aletleri Koleksiyonu Projesi’ne ilişkin çalışmaları inceledi

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Japonya’nın başkenti Tokyo’da, Yunus Emre Enstitüsü’nün bulunduğu binada hayata geçirilmesi planlanan İslam Bilim ve Teknoloji Aletleri Koleksiyonu Projesi’ne ilişkin Tokyo Din Hizmetleri Müşaviri Muhammed Raşit Alas ve Tokyo Camii Diyanet Vakfı çalışanlarından bilgi aldı.

Tokyo Üniversitesi’nde ve Türkiye’de Osmanlı tarihi çalışmaları yapan Prof. Dr. Tadashi Suzuki ve Prof. Dr. Minako Mizuno Yamanlar ile de bir araya gelen Kurtulmuş, görüşmenin ardından gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin bilim, sanat, kültür, medeniyet alanındaki çalışmalarını Japonya’da anlatabilmek için her türlü gayreti ortaya koyacaklarını belirtti.

Tokyo Camii’nin kuruluşunun 25’inci yıl dönümü olduğunu, caminin etrafındaki hizmetlerin de daha köklü ve daha güçlü hale geldiğini görmekten memnuniyet duyduğunu söyleyen Kurtulmuş, “Yunus Emre Enstitüsü vasıtasıyla el sanatları ve Türkçe Japon dostlarımıza öğretiliyor. Ayrıca değerli iki bilim insanının burada Türk toplumuyla gayet güzel entegre olmuş bir vaziyette Türk kültürünü ve özellikle Osmanlı kültürünü burada anlatmaları fevkalade değerli” diye konuştu.

Yunus Emre Enstitüsü’nün bulunduğu binanın üst katının bir bilim müzesi haline geleceğini vurgulayan Kurtulmuş, “Buradaki enstitü, gerçekten Japonya’da İslam kültürün, İslam çalışmalarının, araştırmalarının gelişmesi ve yaygınlaştırılması bakımından çok değerli hizmetler görecek. Biz de Türkiye olarak bilim, sanat, kültür geçmişimizi, medeniyetimizin önemli yanlarını Japon dostlarımıza tanıtabilmek için elimizden gelen her türlü desteği, gayreti ortaya koyacağız. Burası birkaç yıl içerisinde kayda değer, dünyanın dört bir tarafında tanınan önemli bir merkez haline gelecek. Tabii burada önemli bir konu da hizmetlerin Tokyo Camii ve çevresinde devam eden bu hizmetlerin sürdürülebilmesi için Japoncayı çok iyi bilen, Japon kültürünü yakinen tanıyan Türk evlatlarımızın, gençlerimizin de Japonya’ya gelmesini, buradaki çalışmalara katkıda bulunmalarını, hatta Türkiye’de Japoncayı öğrenerek buraya gelmelerini tavsiye ederiz, temenni ederiz. Çünkü burada hakikaten çok güçlü, her iki toplumu da tanıyan, her iki dile de vakıf olan gençlere, araştırmacılara ihtiyaç var. Ümit ederiz ki gençlerimiz buraya gelsinler, burada master yapsınlar, doktora yapsınlar, Japoncayı çok daha yakından tanısınlar ve Türk kültürüyle zaten büyük benzerlikler taşıyan Japon kültürünü içselleştirerek hem kültürümüzün tanıtılması hem dinimizin, medeniyetimizin tanıtılması bakımından da fevkalade önemli fonksiyonlar icra etsinler” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, ziyareti anısına, Tokyo Camii’nde sergilenmek üzere Hasan Rıza Efendi’nin asırlık Mushaf-ı Şerif’inin tıpkıbasımını hediye etti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, daha sonra Türkiye’nin Tokyo Büyükelçiliği’ne geçerek Büyükelçi Oğuzhan Ertuğrul’dan çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Kurtulmuş, ziyaret sonrası sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında şunları kaydetti:

“Tokyo temaslarımız kapsamında, parlamento heyetimizle birlikte Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek Büyükelçi Oğuzhan Ertuğrul’dan çalışmaları hakkında bilgi aldık. Büyükelçimize ve misyonumuzda görev yapan çalışanlarımıza görevlerinde üstün başarılar diliyorum.”

Related Posts

Marketteki kahverengi yumurtalar artık satılmıyor

ABD’de halk sağlığı alarmda… En çok tüketilen yumurta türleri arasında yer alan kahverengi yumurtalar için acil geri çağırma başlatıldı.

Özel idarede şeffaflık krizi! MHP’li meclis üyesinin konuşma kayıtlarını vermediler

Elazığ İl Özel İdaresi Meclisinde Valilikten gelen 2 milyon 250 bin TL’lik ek ödenek talebi oy çokluğuyla kabul edildi. MHP’li Raif Aslan ödeneğin içeriğine itiraz etti, konuşmasının görüntülerini istedi ama cevapsız kaldı.

Deprem oldu, kitabı gündeme oturdu: 5 Temmuz’a dikkat!

Japon manga sanatçısı Ryo Tatsuki, 3 yıl önce yayımlanan kitabında 5 Temmuz 2025’i işaret ederek ülkede büyük bir deprem olacağını yazmıştı. Bu ‘öngörüsüne’ iki gün kala Japonya, 5.5’lik depremle sarsıldı. Tatsuki’nin kitabı, gündem oldu.

Savcılığın ‘karikatür’ değerlendirmesi: Bombalamalardan peygamberler sorumlu tutuldu…

Karikatür ve mizah dergisi Leman’a yönelik soruşturmada savcılığın sevk yazısına ulaşıldı. Dergideki karikatürün değerlendirildiği yazıda, “Bir şehrin üzerine bombalar düştüğü anın betimlendiği, bu sırada tasvir edilen peygamberlerin ‘selam’ şeklinde sözler söylediğinin karikatürize edildiği, bu suretle şehrin bombalanmasından Hz. Muhammed ile Hz. Musa’nın sorumlu tutulduğu” ifadelerine yer verildi.

DEM Parti’den TOBB’a ziyaret

DEM Parti heyeti, TOBB Başkanı Mehmet Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

İsrail, Gazze’de ‘ateşkes’ şartlarını açıkladı

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar “Gazze’deki savaş, Hamas rehineleri serbest bırakır ve silah bırakırsa yarın bitebilir.” dedi.