SPK, lisanslama ve sicil tutma esaslarını yeniden belirledi

SPK, Sermaye Piyasasında Faaliyette Bulunanlar için Lisanslama ve Sicil Tutmaya İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yaptı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Tebliğ’e göre, lisans gerektiren unvan ve görevlere sahip kişilerin yanı sıra Kurulun düzenlemeleri çerçevesinde haklarında SPL’ye bildirim yapılması gereken kişilerin sicili de tutulacak.

Tanımların sadeleştirildiği Tebliğ’de, lisansa tabi personel tanımına halka açık ortaklıklara ve sermaye piyasası kurumlarına dışarıdan hizmet sağlayan kuruluşlarda çalışanların da ilgili lisanslara sahip olmaları gerektiği belirtildi.

Portföy yöneticisi yardımcısı olarak çalışanların lisans süresi, portföy yöneticiliği için gerekli olan lisansları aldıklarında 5 yıla kadar uzatılabilecek ve tecrübe koşulu aranmayacak.

Kağıt sınavlarına ilişkin düzenlemeler kaldırılırken, sınavlar arasındaki süre 60 günden 30 güne indirildi. Kâğıt sınavlarına ilişkin hususlar düzenlemelerden çıkarıldı ve gerekli düzeltmeler yapıldı.

Sınav Kurulu üye sayısı 7’ye çıkarıldı ve Kurulda en az 8 yıl çalışma süresi olan meslek personeli arasından 5 üye seçilecek.

Lisansı askıya alınanların denetimi SPL kayıtları üzerinden yapılacak ve lisansa tabi olmayan ancak SPL’ye bildirim yapılması gereken kişilerin SPL’ye bildirimleri zorunlu hale getirildi.

Dışarıdan hizmet alan kurumların bildirim yükümlülüğü devam ederken, fonlara ilişkin bildirim yükümlülüğü fonun kurucusuna ait olacak. Sermaye piyasası kurumlarına dışarıdan hizmet sağlayan kurum ve kuruluşlar da lisans gerektiren unvanlar arasına eklendi.

Yatırım kuruluşlarında görev alacaklar için lisans şartı getirilirken, kolektif yatırım kuruluşlarında “Portföy Yöneticisi Yardımcısı” olarak çalışabilmek için Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı gerektiği belirtildi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Related Posts

3’üncü güneş enerjisi santrali devrede

Turkcell, Türkiye genelinde hayata geçirdiği yenilenebilir enerji yatırımlarına bir yenisini daha eklediğini duyurdu.

Ticaret Bakanı Bolat sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi: İhracatta güçlü yükseliş ivme kazanıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin, alın teriyle yoğrulan emeği ve modern teknolojiyi harmanlayarak sanayi alanında da üreterek gelişmeye devam ettiğini belirterek, “Ülkemizin kalkınması ve küresel rekabet gücünün artması bakımından hayati bir gösterge olan sanayi üretimi endeksi, ihracatımızda yaşanan güçlü yükselişe paralel şekilde ivme kazanıyor” ifadesini kullandı.

Merkez Bankası döviz rezervleri son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Merkez Bankası döviz rezervleri son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve geçen haftaya göre yaklaşık 9 milyar dolar artış gösterdi. Toplam rezervlerde ise artış yaklaşık 10 milyon dolara ulaştı.

Bitcoin’i coşturdular: Bütün zamanların rekorunu kırdı

Bitcoin, 9 Temmuz 2025’de tarihi bir zirveye ulaştı: 112 bin dolar! Bu tüm zamanların en yüksek seviyesi oldu. REKORUN ARKASINDAKİ ETKENLER Uzmanlar, Bitcoin’in bu seviyeye ulaşmasında birkaç önemli faktörün etkili olduğunu belirtiyor. Özellikle …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.

Tüketiciyi yanıltan tanıtımlar için 141 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, bu yılın ilk 6 ayında, tanıtımlardaki aldatıcılık, bilgi eksikliğinin istismar edilmesi, ekonomik çıkarların etkilenmesi gibi kusurlar nedeniyle 141 milyon 123 bin 32 lira idari para cezası uyguladı.