Rusya-Kuzey Kore Anlaşması: Ülkelerden Anlaşmaya Karşı Ortak Bildiri

Kuzey Kore ile Rusya arasında taraflar arasında saldırı durumunda karşılıklı askeri yardımı içeren “Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması”na karşı Güney Kore, Japonya ve ABD ortak açıklama yayımladı.

“BMGK KARARLARI İHLAL EDİLDİ”

ABD, Güney Kore ve Japonya’nın, Rusya ile Kuzey Kore arasındaki askeri işbirliğinin kınandığı açıklamada işbirliğinin, “Kuzey Kore’den Rusya’ya süregelen silah sevkiyatını da kapsadığına, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin birçok kararını ihlal ettiğine ve hem kuzeydoğu Asya’da hem de Avrupa’da istikrarı tehdit ettiğine” işaret edildi.

Kore Yarımadası’nda barışı korumak isteyen taraflar için ciddi endişeye neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada, ABD, Güney Kore ve Japonya’nın, “Kuzey’den gelen tehditlere” karşılık diplomasi ve güvenlik alanında işbirliğini güçlendireceği belirtildi.

“GÜVENLİK HAZIRLIĞI İÇİNDE OLMALIYIZ”

Güney Kore Başkanlık Ofisi Sözcüsü Lee Do-woon, Yonhap haberine göre, Rusya ile Kuzey Kore arasında imzalanan geniş kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasına ilişkin bir açıklama yaptı.

Lee’nin açıklamasına göre, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Pyongyang ve Moskova arasındaki artan askeri işbirliği ve bunun getirdiği güvenlik endişeleri nedeniyle ciddi bir hazırlık yapılması gerektiği belirtti.

Yoon, “Kore Yarımadası’nı çevreleyen güvenlik durumu son derece ciddi olduğundan, sağlam bir güvenlik hazırlığı içinde olmalıyız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx