Ocak 2025 kayıtlara geçti: Tüm zamanların en sıcak ocak ayı

Bilim insanlarına göre Ocak 2025, “tüm zamanların en sıcak ocak ayı” olarak kayıtlara geçti. El Niño’dan uzaklaşılması nedeniyle 2025’in daha soğuk geçmesi beklentisi gerçekleşmedi. Nedenini tam olarak teslim edilemese de uzmanlardan sera gazı uyarısı geldi. 

BİRAZ DAHA SICAK GEÇMESİ BEKLENİYORDU

Ocak 2025’in, yılın başlangıcında meydana gelen Pasifik Okyanusu’nda alışılmadık derecede sıcak suyun ortaya çıkması olayı olan El Niño’dan uzaklaşılması nedeniyle Ocak 2024’ten biraz daha soğuk geçmesi bekleniyordu.

Geçen yılın başlarındaki küresel sıcaklıklar, olağanın dışında sıcak yüzey sularının doğu tropikal Pasifik’e yayılmasıyla doğal El Niño hava modelinden kaynaklanmıştı. Bu, atmosfere ekstra ısı salınımına neden olarak küresel sıcaklıkları arttırmıştı.

Dünyanın ısınması, özellikle fosil yakıtların yakılması gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan emisyon gazlarının salınımı nedeniyle gerçekleşiyor, ancak bilim insanları, geçen ayın neden bu kadar sıcak olduğunu tam olarak açıklayamadı. Bu durum, 2023 ortalarından itibaren sıcaklık rekorlarının bir serisi olarak görülüyor. Buna göre bu yılın sıcaklıkları, beklenenden yaklaşık 0.2 derece daha yüksek.

BEKLENEN OLMADI

ABD bilim grubu Noaa’ya göre, bu yıl, El Nino yerine La Nina koşulları gelişirken, geçen yılki koşulların tam tersinde bir etkisinin olması bekleniyordu. Ancak, Avrupa Copernicus İklim Hizmeti’ne göre, Ocak 2025, neredeyse 0.1 derecelik bir farkla Ocak 2024 rekorunu kırdı.

Ocak 2025’in, 19’uncu yüzyılın sonlarındaki ocak sıcaklıklarından 1.75 derece daha sıcak olduğu kaydedildi. Copernicus’un yardımcı direktörü Samantha Burgess, “Dünyanın diğer bölgelerinde deniz sıcaklıklarının özellikle sıcak kalması, ‘okyanusun davranışının değiştiğini’ gösterebilir. Gerçekten okyanus sıcaklıklarının nasıl evrileceğine bakıyoruz çünkü bunlar hava sıcaklıklarını doğrudan etkiliyor” dedi.

Çok sayıda bilim insanı, 2025’in 2023 ve 2024 yıllarından biraz daha soğuk olacağını tahmin ediyor. Ancak son sıcaklıklar, bilim insanlarının kafasını karıştırdı.

“NEDENİNİ TAM OLARAK BİLEMİYORUZ”

İngiltere Meteoroloji Ofisi’nde aylık ve on yıllık tahminler bölümünün başkanı Adam Scaife, “Birkaç ay önce bana 2025 Ocak ayının 2024 Ocak ayına kıyasla nasıl olacağı sorulmuş olsaydı, en iyi tahminim daha soğuk olacağı yönünde olurdu. Şimdi bunun böyle olmadığını biliyoruz ve bunun nedenini tam olarak bilmiyoruz” dedi.

NASA Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü: “Bu ısınma eğiliminin nedeni, atmosferdeki sera gazı miktarını artırmamız”

NASA’nın Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü’nün direktörü Gavin Schmidt, konuya ilişkin “Rekorların kırılmasının temel nedeni, ve on yıllardır süren bu ısınma eğiliminin nedeni, atmosferdeki sera gazı miktarını artırmamız. 2023, 2024 ve 2025’in başının bu kadar sıcak olmasının tam olarak nedenlerine gelince, orada başka etmenler de devrede. Bunları belirlemeye çalışıyoruz” dedi.

SERA GAZI UYARISI

Copernicus’un yardımcı direktörü Burgess, “Zaman içinde 2025, deneyimleyeceğimiz daha soğuk yıllardan biri muhtemelen olacak. Eğer sera gazı emisyonlarına bu musluğu kapatmazsak, küresel sıcaklıklar artmaya devam edecektir” dedi.

Related Posts

Bilim dünyasını karıştıran ışık: İnsan beyninin geceleri parladığı ortaya çıktı

İnsan beyni, içten içe ışık saçıyor! Bilim insanları, beynin kendiliğinden yaydığı bu gizemli ışığın kaynağını ve anlamını çözmeye çalışıyor. Bu keşif, nörolojik hastalıkların tedavisi için umut olabilir.

Otomotiv devinin 250 bin aracı geri çağırıldı. Ölümcül hata yapmışlar

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Chrysler’in ana şirketi Stellantis’in 250 bin 651 aracı, yan perde hava yastıklarındaki montaj hatası nedeniyle geri çağırdığını açıkladı. 2022-2025 model bazı Chrysler Pacifica ve Voyager …

Hayat kurtaran bilim! Yapay organların yükselişi

Biyoteknoloji, sağlık alanında devrim niteliğinde yenilikler sunmaya devam ediyor. Yapay organ ve doku üretimi, organ nakli bekleyen milyonlarca hasta için umut ışığı olurken, Türk bilim insanları ve uluslararası uzmanların öncülük ettiği çalışmalar …

Gökyüzünde hayat kurtaran teknoloji! Acil yardımda devrim

Kendi kendini yönetebilen ambulans drone, acil müdahale süreçlerini yeniden tanımladı. 120 kiloya kadar hasta taşıyabilen ve saatte 110 kilometre hızla 150 kilometre mesafeye ulaşabilen bu otonom drone, tasarımcısına 20 bin dolar ödül kazandırdı …

Apple, o uygulama yüzünden mahkemelik oldu!

Apple kullanıcıları telefon veya tabletlerine uygulama indirebilmek için app Store‘dan yararlanıyor. App Store’da yer alan bir sahte kripto uygulaması kullanıcılar da tedirginlik yarattı ABD’de açılan toplu davada Apple’ın kullanıcı güvenliğine zarar …

Hobbit dişlerindeki çukurlar insanlık tarihine ışık tutabilir

Bilim insanları, bazı eski insan türlerinin diş minesinde görülen ilginç çukur kümelerinin, aslında genetik bir özellik olabileceğini keşfetti. Bu çukurlar, insan soy ağacındaki gizli bağlantıları ortaya çıkarabilir.