Kuru meyve ihracatçısı sorunların çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’yla birlikte hareket etmek istiyor

Kuru Meyve İhracatçıları, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İş Birliği İstiyor

Kuru meyve ihracatçıları, aflatoksin ve okratoksin sorunlarının çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı ile daha etkin bir iş birliği içinde olmayı arzu ediyor.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, kuru incir ihracatında 2024/25 sezonunda meydana gelen aflatoksin ve okratoksin oluşumundaki artışın iklim değişikliğinden kaynaklandığını ifade etti. Işık, Avrupa Birliği ülkelerinde ürünlerin imha edilmeye başlandığını ancak yapılan görüşmeler sonucunda durdurulduğunu ve Türkiye’ye iade edildiğini belirtti. Ancak ürünlerin Türkiye’ye girişinde sorunlar yaşandığını söyleyen Işık, sorunların çözümü için devletle iş birliği yapılması gerektiğini vurguladı.

Işık, kuru meyve sektöründe yaşanan sorunların çözümüne yönelik yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Ürünlerdeki kükürt oranının düşürülmesi konusunda devam eden çalışmaları aktaran Işık, kuru meyve ihracatında yaşanan başarıları da paylaştı. Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 15,5 artışla 1 milyar 856 milyon dolara çıktığını ve bu başarının Ege Bölgesi’nin büyük payı olduğunu belirtti.

2024 yılındaki başarılı fuarlar, URGE Projeleri ve TURQUALITY Projeleri sayesinde Türk kuru meyve ve diğer gıda ürünlerinin ABD pazarındaki başarısına da değinen Işık, Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatının 750 milyon dolardan 1,6 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Aynı başarının Japonya ve Çin pazarlarında da devam ettiğini söyleyen Işık, sektördeki teknik kurulların oluşturulması ve çözüm odaklı çalışmaların devam ettiğini belirtti.

2025 yılı için belirlenen bütçe ve iş programının kabul edildiğini açıklayan Işık, sektördeki gelişmelerin takipçisi olacaklarını ve iş birliklerini daha da güçlendireceklerini ifade etti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Eurosu olan üzülecek!

Döviz kurundaki değişim alım satım yapacakların ve yatırımcıların odağında. Birçok kişi dolar, euro ve sterlindeki son durumu merak ediyor. Arama motorlarına sık sık, “Dolar ne kadar oldu?”, “Euro ne kadar oldu?”, “Güncel döviz kuru ne durumda …

3’üncü güneş enerjisi santrali devrede

Turkcell, Türkiye genelinde hayata geçirdiği yenilenebilir enerji yatırımlarına bir yenisini daha eklediğini duyurdu.

Ticaret Bakanı Bolat sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi: İhracatta güçlü yükseliş ivme kazanıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin, alın teriyle yoğrulan emeği ve modern teknolojiyi harmanlayarak sanayi alanında da üreterek gelişmeye devam ettiğini belirterek, “Ülkemizin kalkınması ve küresel rekabet gücünün artması bakımından hayati bir gösterge olan sanayi üretimi endeksi, ihracatımızda yaşanan güçlü yükselişe paralel şekilde ivme kazanıyor” ifadesini kullandı.

Merkez Bankası döviz rezervleri son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Merkez Bankası döviz rezervleri son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve geçen haftaya göre yaklaşık 9 milyar dolar artış gösterdi. Toplam rezervlerde ise artış yaklaşık 10 milyon dolara ulaştı.

Bitcoin’i coşturdular: Bütün zamanların rekorunu kırdı

Bitcoin, 9 Temmuz 2025’de tarihi bir zirveye ulaştı: 112 bin dolar! Bu tüm zamanların en yüksek seviyesi oldu. REKORUN ARKASINDAKİ ETKENLER Uzmanlar, Bitcoin’in bu seviyeye ulaşmasında birkaç önemli faktörün etkili olduğunu belirtiyor. Özellikle …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.