İsrail’de ‘Hamas’ çatlağı: ‘Bertaraf edebileceğimizi düşünen yanılır’

İsrail güçleri, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği saldırıda 11 Filistinliyi öldürdü, 25 kişiyi yaraladı. Uluslararası Adalet Divanı (UAD) mayıs ayında açıkladığı kararında, İsrail’in Refah’taki harekatına derhal son vermesine hükmetmişti.

AA’nın görgü tanıklarından aktardığına göre, İsrail ordusuna ait savaş uçakları, dün Refah’ın doğusunda Salahaddin Caddesi’nde sivillerin olduğu bir noktayı bombaladı. Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, saldırıda 11 kişi hayatını kaybetti, 25 kişi yaralandı. Yaralıların Gazze’nin Han Yunus kentindeki Avrupa Hastanesi’ne kaldırıldığı belirtildi.

BM: 6 SALDIRIDA SAVAŞ HUKUKU İHLAL EDİLMİŞ OLABİLİR

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi’nin 19 Haziran Çarşamba günü yayınladığı bir raporda da Gazze’de savaş hukukunu ihlal etmiş olabilecek altı İsrail saldırısı sıralandı. Raporda 9 Ekim-2 Aralık 2023 tarihleri arasında konutlara, bir okula, mülteci kamplarına ve bir pazar yerine yönelik saldırılar ele alındı. BM bu saldırılarda en az 218 kişinin öldürüldüğünü ve sivil yapıların yok edildiğini belirtirken, BM İnsan Hakları Ofisi’nin raporu da İsrail’in söz konusu altı saldırıda 907 kg’lık GBU-31, 453 kg’lık GBU-32 ve 110 kg’lık GBU-39 olarak bilinen havadan atılan mühimmatı kullandığını ortaya koydu.

RAPORDA HANGİ SALDIRILARA ATIF VAR?

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Raporda yer verilen saldırılar şunlar:

Cibaliye Pazarı, 9 Ekim 2023: Patlamalar iki binayı yok etti. BM 14’ü çocuk en az 42 kişinin öldürüldüğünü doğruladığını ve 18 ek ölümle ilgili bilgi aldığını açıkladı. İsrail ordusu, yeraltındaki bir ‘terör tüneli’ dahil, çeşitli askeri hedefleri ve Hamas savaşçılarını vurduğunu söyledi.

Taj3 Kulesi, Gazze Şehri, 25 Ekim: Yedi katlı bir konut ve yakınındaki yapılar yok edildi. BM 47’si çocuk en az 105 kişinin öldürüldüğünü doğruladı. Bunların yanında yedi ölüm daha bildirildi. İsrail ordusu saldırıların ‘bazı tekil ve Hamas için kıymetli askeri varlıkları ve altyapıyı’ vurduğunu söyledi.

Cibaliye Kampı, 31 Ekim: Nüfusu yoğun mülteci kampındaki on yapı yok edildi. BM 23 çocuk dahil en az 56 kişinin öldürüldüğünü doğruladı ve 43 ek ölüm bildirimi aldığını belirtti. İsrail ordusu saldırıda Hamas taburunun komutanının ve tünellerde saklanan ‘çok sayıda teröristin’ öldürüldüğünü söyledi.

Bureyc Mülteci Kampı, 2 Kasım: Kamptaki en az 12 bina yıkıldı. BM, dokuzu çocuk olmak üzere 15 kişinin öldürüldüğünü doğruladı ve yedi ölümle ilgili daha bilgi aldığını belirtti. İsrail ordusu saldırıda ‘Hamas’ın altyapısının’ vurulduğunu söyledi.

El Burak Okulu, Gazze Şehri, 10 Kasım: Okulun iki katlı bir bölümü yıkıldı. En az 34 kişinin öldüğü bildirildi. İsrail ordusu saldırının okulda saklandığını iddia ettiği bir Hamas komutanını, diğer görevlileri ve askeri altyapıyı vurduğunu söyledi.

Şucaiye Mahallesi, Gazze Şehri, 2 Aralık: 15 bina yıkıldı. BM 60 kişinin öldüğünün bildirildiğini aktardı. İsrail ordusu saldırıda bir Hamas tabur komutanının, bazı savaşçıların ve askeri altyapının vurulduğunu söyledi.

HAGARİ: HAMAS BİR FİKİR VE PARTİ

Öte yandan, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari’nin İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve ‘Hamas’ı yok etme’ hedefi hakkındaki açıklamaları ülkede siyasi ve askeri yetkililer arasındaki ‘Gazze’ çatlağını da ortaya koydu.

The Associated Press (AP) haber ajansının aktardığına göre, İsrail’in Kanal 13 televizyonuna konuşan IDF Baş Sözcüsü Daniel Hagari, “Hamas’ı yok etme, ortadan kaldırma işi… Bu sadece kamuoyunu yanıltmaktır” ifadelerini kullandı. Hagari, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hamas bir fikirdir, Hamas bir partidir. Onun kökleri insanların kalbinde; her kim Hamas’ı bertaraf edebileceğimizi düşünüyorsa yanılıyordur.”

BAŞBAKANLIK OFİSİ: ORDU DA ELBETTE HEDEFLERİMİZE BAĞLI

Bu açıklamanın ardından İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ofisinden açıklama yapıldı. Başbakanlık Ofisi’nin açıklamasında, ülkedeki güvenlik kabinesinin ‘Hamas’ın askeri ve yönetimsel kapasitesini yok etmeyi savaşın amaçlarından biri olarak tanımladığı, İsrail ordusunun da bu hedefe elbette bağlı olduğu’ ifade edildi.

İsrail ordusundan daha sonra yapılan açıklamada da ordunun ‘kabinenin belirlediği savaş hedeflerini yerine getirmeye bağlı olduğu’ ifadeleri yer aldı, ordunun ‘savaş boyunca, gece gündüz bunun üzerinde çalıştığı ve böyle yapmaya devam edeceği’ belirtildi. Ordunun açıklamasına göre, Hagari’nin yorumları ‘bir ideoloji ve fikir olarak Hamas’ın yok edilmesine atıfta bulunmuştu ve Hagari bunu çok açık ve net bir şekilde ifade etmişti’. Ordu, “Diğer her türlü iddia, durumu bağlamından çıkarmaktır” iddiasında bulundu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx