Her An Kaynana Vergisi Ödemek Zorunda Kalabilirsiniz

Ekonomim yazarı Abdullah Tolu, “kaynana vergisi” olarak adlandırılan bir vergi türünü yazdı.

Tolu “Hemen belirtelim, “Kaynana Vergisi”, sahibi oldukları konutta kira almadan kaynanalarını oturtan gelin ve damatların emsal kira bedeli üzerinden ödeyecekleri gelir vergisi ile ilgili. Şimdi hemen “kira alınmadığı halde neden vergi ödensin ki” diye itiraz edebilirsiniz” dedi ve verginin detaylarını yazdı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılı Mart ayında beyan edilecek olan 2023 yılı kira gelirlerine yönelik kira denetim çalışmalarına başladı. Mehmet Şimşek 4 milyon konutun gözlem altına alındığını açıklamıştı.

Tolu, “İçinde kaynanaların da oturduğu yaklaşık 2 milyon kiralık konut tespit edildi” dedi.

Vergi Hukukunda “ev kirasız, para faizsiz olmaz” kuralı geçerli. Bu kurala göre, sahip olunan konutlar kira alınmaksızın başkalarının kullanımına bırakılamıyor. Bunu önlemek için Gelir Vergisi Kanunu’nda “emsal kira bedeli” düzenlemesi yapılmış bulunuyor.

Gelir Vergisi Kanunu’nun “emsal kira bedeli” başlıklı 73. maddesine göre; bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılan gayrimenkullerin emsal kira bedeli, bu gayrimenkullerin kirası sayılıyor.

Kötü haber ise şu: Söz konusu maddede sayılan “emsal kira bedelinin uygulanmayacağı kişiler” arasında maalesef kaynanalar bulunmuyor.

Her an Kaynana Vergisi ile karşı karşıya kalabilirsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx