Genç yaşlarda yakalanan demans yaşam biçimi ile ilişkili mi?

Demans Risk Faktörleri Hakkında Yeni Bulgular Ortaya Çıktı

Demans ile ilgili araştırmalar genellikle genetik faktörlere odaklanmıştı, ancak son çalışmada uzmanlar, genç yaşta ortaya çıkan demansın riski ile ilişkili 15 farklı yaşam tarzı ve sağlık faktörünü belirledi. Aralık 2023’te yayınlanan sonuçlara göre, Exeter Üniversitesi’nden Epidemiyolog David Llewellyn, bu çalışmanın şimdiye kadar yapılan en kapsamlı ve güvenilir çalışma olduğunu belirtti.

‘Bazı Bilgi Boşluklarının Doldurulmasına Yardımcı Oldu’

Araştırma ekibi, Birleşik Krallık’ta 65 yaş altı yaklaşık 360 bin kişinin verilerini analiz etti. Düşük sosyoekonomik durum, sosyal izolasyon, işitme bozukluğu, felç, diyabet, kalp hastalığı ve depresyon gibi faktörlerin hepsi genç yaşta ortaya çıkan demans riski ile ilişkilendirildi. Ayrıca, daha yüksek eğitim seviyesi ve daha düşük fiziksel kırılganlık düşük demans riski ile ilişkilendirildi. Bu faktörler, demans hakkındaki bilgi boşluklarını doldurmaya yardımcı oldu.

Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’nden Nöroepidemiyolog Sebastian Köhler, “İleri yaşlarda demans gelişen bireyler üzerinde yapılan araştırmalar, değiştirilebilir risk faktörlerinin varlığını göstermişti. Fiziksel faktörlerin yanı sıra, kronik stres, yalnızlık ve depresyondan kaçınmak da zihinsel sağlık için önemli” dedi.

Maastricht Üniversitesi’nde Sinir Bilimci Stevie Hendrik ise “Genç yaşta ortaya çıkan demansın ciddi etkileri olabilir çünkü etkilenen bireyler genellikle iş, çocuklar ve yoğun bir yaşamı devam ettirmektedir. Genetik faktörlerin yanı sıra diğer risk faktörlerini de araştırmak önemlidir çünkü sebep hala belirsizdir” şeklinde konuştu.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

‘Sabah mı yoksa akşam mı duş almak daha hijyenik?’ tartışması uzun zamandır sürüyor. Kimileri sabah duşunun güne zinde başlamanın anahtarı olduğunu savunurken, kimileri günün yorgunluğunu atmak için gece duşunu tercih ediyor. Ancak klinik mikrobiyoloji uzmanı Primrose Freestone’a göre bu sorunun bilimsel bir cevabı var.