Fransız kolonisi Yeni Kaledonya’da hükûmet başkanı, bağımsızlık karşıtı Ponga oldu

Yeni Kaledonya’da Bağımsızlık Karşıtı Kanak Alcide Ponga Hükümet Başkanı Seçildi

Fransa’nın Hint-Pasifik’teki kolonisi Yeni Kaledonya’da hükûmetin başına, bağımsızlık karşıtı Kanak Alcide Ponga seçildi.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Fransız kolonisi Yeni Kaledonya’da hükûmetin düşmesinden iki hafta sonra yeni hükûmet başkanı belirlendi.

Hükümet başkanın 11 Kongre üyesinin oylarıyla belirlendiği Ada’da, yerli halkın mensubu “Birlik-Cumhuriyetçiler” hareketinin üyesi Ponga, 6 üyenin oyunu aldı. Rakibi Samuel Hnepeune ise bağımsızlık yanlısı üyelerden 3 oy alırken Bağımsızlık İçin Ulusal Birlik üyesi 2 isim oylamaya katılmadı.

Ponga’dan önce bağımsızlık yanlısı Louis Mapou 3 yıldır hükümete başkanlık ediyordu. Yeni Kaledonya’da Mapou’nun başkanlık ettiği hükümet 24 Aralık 2024’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un Rönesans Partisi’ne bağlı Kaledonya Birlikte Partisi’nin kabineden istifa etmesiyle düşmüştü.

Bağımsızlık yanlısı Mapou, Temmuz 2021’de Yeni Kaledonya’da hükûmetin başkanı seçilmişti.

Yeni Kaledonya’da Kongre üyeleri, hükûmeti yapılan oylamayla belirliyor.

Yeni Kaledonya halkı, Fransız hükûmetinin anayasal reformuna karşı harekete geçmişti

Fransa’ya 17 bin kilometre uzaklıkta bulunan Hint-Pasifik’teki Yeni Kaledonya’da halk, Fransız hükümetinin, yerli halkın seçimlerdeki etkisini azaltacak anayasal reformuna karşı çıkıyor.

Anayasal değişiklik tasarısı ile hükümet, en az 10 yıldır Ada’da yaşayan Fransızların yerel seçimlerde oy kullanmasının yolunu açmayı hedefliyor.

Yeni Kaledonya’nın yerli halkı Kanaklar, Fransız hükümetinin anayasal reform girişimini, 1998’de imzalanan Noumea Anlaşması’na aykırı buluyor.

Yerliler, Mayıs 2024’te reform girişimine karşı harekete geçmiş, Fransa hükümetinin güç kullanarak bastırmaya çalıştığı olaylarda 10’dan fazla kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Yeni Kaledonya, 1998’de Noumea Anlaşması ile özerklik statüsü kazanmış ve anlaşmada yerli halkın kendi topraklarında azınlık statüsüne düşmesini önlemek için oy kullanma hakkı, 1998’den önce Ada’da ikamet eden kişiler ve onların çocuklarıyla sınırlandırılmıştı. (AA)

Related Posts

Kulis | PKK silah bıraktı, bundan sonra ne olacak: Süreç “merdiven” usulüyle ilerleyecek

Kulis | PKK silah bıraktı, bundan sonra ne olacak: Süreç “merdiven” usulüyle ilerleyecek

Rusya’da ölü bulunan eski bakanın son mesajı ortaya çıktı

Rusya’da geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren eski Ulaştırma Bakanı Roman Starovoyt’un, hayatını kaybetmeden önce çalışma arkadaşlarına gönderdiği veda mesajı ortaya çıktı.

Aliyev’le Paşinyan’dan barış görüşmesi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Abu Dabi’de bir araya geldi. Kritik görüşmede sınırların çizilmesi, Zengezur Koridoru ve barış anlaşmasının detayları konuşuldu. Görüşme sonrasında ikili, tüm konuların çözümünde aracısız ikili müzakerelerin en verimli format olduğunu kaydetti.

Mahkumla yakalandı, sıyrılmaya çalıştı: ‘Asıl mağdur benim’

İngiltere ve ABD, son dönemde gardiyanlardaki ‘mahkumlarla birlikte olma modasına’ bir türlü çare bulamıyor… Bu kez ABD’de 56 yaşındaki kadın memur, mahkumla cinsel ilişkiye girmeye çalışırken yakalandı. Görevden alınan kadın, mahkumun kendisini tehdit ettiğini ve mağdur olduğunu savundu.

Bakan Ersoy duyurdu: Turizm başkenti Ankara oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ankara’nın 2026 yılı için ‘Türk Dünyası Turizm Başkenti’ seçildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, bu kararın Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alındığını belirtti.

2 bin yıl sonra ilk kez gün yüzüne çıktı: İskenderiye Feneri’nin temelleri keşfedildi

İskenderiye Feneri’ne ait kalıntılar, 2 bin yıl sonra Akdeniz’in derinliklerinden çıkarıldı. Mısır Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı’nın izniyle yürütülen çalışmalara Fransız arkeolog Isabelle Hairy liderlik etti. Proje kapsamında, toplam 22 dev taş …