Erken emeklilik uygulaması değişti! SGK liste yayınladı: Bu meslek gruplarında çalışanlar dikkat

Erken Emekli Olabilecek İş Kollarında Yeni Düzenleme Yapıldı

HABER MERKEZİ/ Sosyal Güvenlik Kurumu, erken emekli olunabilen iş kollarında meslek kısıtlaması getirdi. Bu düzenlemeyle, madencilik kolu üzerinde çalışanlar arasında yer alan aşçı, bekçi, çaycı gibi meslek gruplarına erken emeklilik hakkı tanınmayacak. Ancak, ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlar halen erken emeklilik hakkından faydalanmaya devam edecekler.

İstisna Tutulan Meslekler ve Yıpranma Payı

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlediği belgelerde, ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlara ilave prim gün sayısı ve hizmet süresi tanındığı belirtildi. Örneğin, madenlerde çalışan biri 6 ay çalıştıktan sonra 6 ay da ağır ve tehlikeli işlerde çalıştığı için toplamda 12 ay hizmet süresine sahip olacak.

Mesleklerin durumuna göre iş yeri ve mesleğin niteliğine göre değişiklik olabileceği vurgulandı. Örneğin, bir şoför personeli getirip götürüyorsa, bu hizmet süresi değerlendirilmeyecek ancak bir itfaiye şoförü ise fiili hizmet süresinden faydalanabilecek.

Nisan 2025’ten itibaren mesleklerle ilgili yeni bir liste yayınlandı. Bu listede, hizmet günlerinin farklı iş kolları üzerinden değerlendirilip malum hizmet süresine girişlerinin engelleneceği belirtildi.

Yıpranma Payı Kaldırılan ve Devam Eden Meslekler

Yeni düzenleme ile yıpranma payı hakkı kaldırılan meslek grupları arasında belediye başkanları, bar çalışanları, balık toptancıları, muhasebeciler, uluslararası ticaret uzmanları, spor kulübü yöneticileri, aşçılar, bekçiler, çaycılar, danışmanlar, hizmetliler ve sekreterler bulunmaktadır. Bu meslek grupları, yıpranma payı uygulamasının amacı dışında kaldığı için kapsam dışında bırakıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu, fiilen ağır ve tehlikeli işlerde çalışanların yıpranma payı haklarını korumaya devam etmektedir. Bu meslek grupları arasında madencilik ve yeraltı işlerinde çalışanlar, demir-çelik fabrikası işçileri, asit imalatında çalışanlar, sahil güvenlik, emniyet, MİT ve TSK personeli, basın mensupları, sağlık çalışanları (doktor, hemşire, ebe vb.), itfaiyeciler yer almaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu yeni düzenlemesi, yıpranma payı uygulamasını daha adil ve amaca uygun hale getirmeyi hedeflemektedir. Ancak, bireylerin durumları farklı olduğu için kişisel emeklilik planlaması yaparken SGK’nın resmi kaynaklarından veya bir sosyal güvenlik uzmanından detaylı bilgi almak önemlidir.

Related Posts

Enflasyon düzeltmesinde kullanılacak ortalama ticari kredi faiz oranları belli oldu

Enflasyon düzeltmesinde kullanılacak ortalama ticari kredi faiz oranları belli oldu

Samsun Orman Köylüsü Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Samsun’da çiftçiler tıbbi bitki, kestane ve trüf mantarı ile gelir elde ediyor; kırsal kalkınma destekleniyor.

Adana’da Kuyumcu Yangını Paniğe Neden Oldu

Adana’da bir kuyumcunun bulunduğu apartmanın dış cephesi yangın çıkardı, yaralanan yok.

Vatandaş borç batağına saplandı: Kartlı harcamalar yüzde 51 arttı

Haziran ayında kartlı ödemeler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artarak 1,91 trilyon TL’ye ulaştı. Harcamalarda kredi kartlarının payı artarken, temassız ve internet alışverişleri öne çıktı Yüksek enflasyon nedeniyle artan kart sayıları nakit kullanımının giderek azaldığını ve borçlanma eğiliminin sürdüğünü gösterdi.

170 milyar dolarlık proje: Dünyanın en büyük barajının inşaatı başladı

Çin, Tibet bölgesinde dünyanın en büyük barajını inşa etmeye başladıklarını açıkladı. Baraj inşaatının en az 170 milyar dolara mâl olması bekleniyor.

İzmir’de Hilton Hotel hisseleri devrediliyor

İzmir’de Hilton Hotel hisseleri devrediliyor