Çay tarımı tehlikede: İklim krizi yeşil altını vuruyor

Uluslararası Çay Günü: Dünya Çay Üretimi ve Tüketimi

Birleşmiş Milletler tarafından 2019 yılında alınan kararla 21 Mayıs, Uluslararası Çay Günü olarak kutlanmaya başlandı. Bu kararın amacı, çayın büyük önemine dikkat çekmek ve kültürel, tarihi ve ekonomik değerini vurgulamaktır.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün verilerine göre, dünya genelinde 2012-2022 yılları arasında çay tüketimi yıllık yüzde 3,3 artarak 6,5 milyon tona ulaştı. Bu tüketimin önemli bir kısmı, yüzde 46’sıyla Çin’de gerçekleşti. İkinci sırada Hindistan yer alırken, onu Türkiye, Pakistan ve Rusya takip etti.

Türkiye, kişi başına çay tüketiminde lider konumda bulunuyor. Statista’nın verilerine göre yılda kişi başına 3,16 kilogram çay tüketilen Türkiye’yi diğer ülkeler izliyor.

Çay sektörü, küçük çiftçileri de içine alarak 13 milyondan fazla insanı destekliyor. Çay üretimi genellikle özel iklim gereksinimleri olan sınırlı alanlarda yapılmaktadır ve Asya Kıtası en büyük tüketici konumundadır.

Dünya çay üretiminde Çin lider konumda bulunurken, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye sıralamayı takip etmektedir.

Çay Yetiştiriciliği ve İklim Koşulları

Çayın yetiştirilmesi için belirli iklim koşullarının gerektiğini belirten uzmanlar, yağışın bol ve iklimin sıcak olduğu bölgelerin çay için ideal olduğunu vurgulamaktadır. Çayın ekildiği yerlerde nemin yüzde 70’in üzerinde olması gerekmektedir.

Çay üretimi sırasında ortaya çıkan atıkların geri dönüşümü konusunda da çalışmalar yapılmaktadır. Atıkların organik madde zenginliği nedeniyle farklı alanlarda değerlendirilebileceği belirtilmektedir.

Çay endüstrisinin çevresel etkileri konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, çiftçilik uygulamalarının çeşitlendirilmesi ve toprakların kimyasal gübrelerle kirletilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Uluslararası Çay Günü kapsamında yapılan açıklamalarda, çay endüstrisinin iklim değişikliği ve diğer çevresel faktörler nedeniyle risk altında olduğu ve alınacak tedbirlerle bu risklerin azaltılabileceği belirtilmektedir.

Related Posts

Kanser tedavisinde emsal karar! Geri ödeme listesine alındı

İzmir’de emsal olabilecek önemde bir karara imza atıldı. İzmir 1. İş Mahkemesi, kanser hastasının açtığı davada SGK’nin geri ödeme listesinde yer almayan bir ilacın bedelinin, kurum tarafından karşılanmasına hükmetti. Karşıyaka ilçesinde yaşayan C.A …

Kapalıçarşı’da ibreler fırladı: Gram altın rekor kırdı

Güne yükselişle başlayan altın fiyatları Kapalıçarşı’da ibreleri yukarı çevirdi. Gram altın yeni bir rekora imza atarken, ons altında ibreyi yukarı çevirdi. Peki gram altın ne kadar? Yükselişler devam edecek mi? İşte detaylar…

Muş’ta Köy Yolları Asfaltlanıyor

Muş’ta köy yolları için asfalt çalışmaları devam ediyor. 10 milyon lira harcanacak.

Enflasyon düzeltmesinde kullanılacak ortalama ticari kredi faiz oranları belli oldu

Enflasyon düzeltmesinde kullanılacak ortalama ticari kredi faiz oranları belli oldu

Samsun Orman Köylüsü Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Samsun’da çiftçiler tıbbi bitki, kestane ve trüf mantarı ile gelir elde ediyor; kırsal kalkınma destekleniyor.

Adana’da Kuyumcu Yangını Paniğe Neden Oldu

Adana’da bir kuyumcunun bulunduğu apartmanın dış cephesi yangın çıkardı, yaralanan yok.