Bankada parası olanlar dikkat. ‘Son fırsat’ denilerek açıklandı

Bankalarda mevduat faiz oranlarında düşüş eğilimi devam ediyor. Bankalarda ortalama faiz oranları yüzde 50-53 seviyelerinde şekillenmeye başladı.

Bazı bankalar yüzde 50 seviyesinin altında faizle mevduat topluyor. Peki faizlerdeki düşüşün sebebi ne? Faizlerin azaldığı bu dönemde vade seçimi nasıl olmalı?

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bayram, yüksek kazanç için ‘son fırsat’ dedi.

Ekonomist Bayram yaptığı açıklamada, bankalarda mevduat faiz oranlarında düşüş eğiliminin devam ettiğini, şu anda faiz oranlarının yüzde 50-53 civarında olduğunu, bazı bankalarda mevduat faiz oranlarının yüzde 50’nin bir miktar altına düşmüş olduğunu ifade etti.

FAİZLER NEDEN DÜŞÜYOR?

Faizlerdeki düşüş eğiliminin likidite bolluğu sebebiyle Merkez Bankası’nın piyasadan depo alım ihalesi ile para çekilmeye başlamış olması olduğunu aktaran Bayram, şu anda bankaların Merkez Bankası’nın ‘zorlamasıyla’ mevduat toplamaya çalışmadığını, fakat KKM’den dönüş hedefinin hala sürdüğünü belirtti.

Politika faizinin yüzde 50 civarında olduğunu belirten Bayram, mevduat faizlerinin de politika faizi çerçevesinde şekillenmesinin ekonomi yönetiminin istediği bir durum olduğunu, Merkez Bankası’nın bankalara gecelik borç alıp verme durumu olduğunu ifade etti. Bayram, “Bu faizler üzerinden bir borç alıp verme durumu söz konusu. Bankalar kendi maliyetlerini düşünmek için faizleri geri çekiyor” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalardan ötürü faiz düşüşünün devam edeceğini belirten Bayram, “Enflasyonist ortam devam ederse ve politika faizi yükselirse bu durumda mevduat faizleri de yükselebilir. Şu anda bankalarda yüzde 49 ile yüzde 53 arasında mevduat faizi söz konusu” ifadelerini kullandı.

MEVDUAT FAİZLERİNDE DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?

Faizlerde düşüşün süreceğini belirten Bayram, Merkez Bankası’nın atacağı adımların önemli olduğunu, gecelik borç alıp verme faizleri gerilerse faizlerin bir miktar daha geri gelebileceğini ifade etti.

1 MİLYON LİRASI OLAN NE KAZANIYOR?

Bayram, 1 milyon liranın vatandaşlara getirisini açıkladı. Bayram, şu anda 1 milyon TL’nin stopajı düşürülmesinin ardından aylık net getirisi yüzde 50 faiz oranı ve 32 gün vade üzerinden hesaplanırsa, 40 bin TL civarında olduğunu, eğer yüzde 52 faiz oranı üzerinden hesaplanırsa ise net getiri 42 bin TL seviyesinde olduğunu ifade etti.

VADE SEÇİMİ NASIL OLMALI?

Şu anda getirilerin 40 bin TL’ye kadar düştüğünü belirten Bayram, bileşik faizden yararlanarak parasını tekrar faizde değerlendirenlerin olduğunu, uzun vadeli bir seçim yapmanın daha mantıklı olduğunu ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx