ABD Yüksek Mahkemesi, TikTok’un yasaklanması davasında savunmaları aldı: Karar 19 Ocak’ta

ABD Yüksek Mahkemesi, TikTok Davasında Tarafların Savunmalarını Dinledi

ABD Yüksek Mahkemesi, Çinli sosyal medya devi TikTok’un ABD’de yasaklanması ya da Amerikan bir şirkete satılması olasılığını değerlendiren yasal düzenleme konusundaki dava kapsamında tarafların sözlü savunmalarını aldı.

Yüksek Mahkeme yargıçları, TikTok’un ABD Anayasası’nın ifade ve özgürlük içeren birinci maddesiyle ilişkili olup olmadığı konusunda tereddütlerini dile getirdi.

Başyargıç John Roberts, TikTok’u kullanan milyonlarca kişinin, uygulamanın tüm bilgileri topladığı yabancı bir hükümetle ilişkili olduğunu kabul etmediğini belirtti.

ABD Kongresi’nin yasak kararına atıfta bulunan Roberts, mahkemenin daha önce yasayı Anayasa’nın birinci maddesi doğrultusunda iptal ettiği bir örnek olmadığını vurguladı.

Bir diğer yargıç Elena Kagan da, TikTok’un sahibi şirketin Çin’e ait olmasını dikkate alarak, “yabancı bir şirketin” Anayasanın koruması altında olmadığını belirtti.

ABD Başsavcısı Elizabeth Prelogar ise TikTok’un yıllardır Amerikalılar hakkında detaylı profiller oluşturduğuna ve şantaj veya casusluk için kullanılabilecek bir araç olma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekti.

ABD medyasında, TikTok’un Çin bağlantılarıyla ilgili endişeleri dile getiren Yüksek Mahkeme üyelerinin, uygulamanın yasaklanması yönünde bir yönde karar alacakları izlenimi uyandırdığına dair yorumlar yer aldı.

ABD Yüksek Mahkemesi, TikTok davası kapsamında tarafların sözlü savunmalarını aldığını duyurmuştu ve kararın alınacağı tarih olarak 10 Ocak’ı belirlemişti.

Eğer aksi bir karar çıkmazsa, yasak 19 Ocak’ta yürürlüğe girecek.

Ana şirketi Çin merkezli ByteDance’in platformun haklarını devretmemesi veya Yüksek Mahkeme’nin farklı bir karar almaması durumunda, uygulamanın ABD’deki faaliyetleri sınırlayan yasa 19 Ocak’ta yürürlüğe girecek.

Geçmişte hem ABD Başkanı Joe Biden hem de seçilmiş başkan Donald Trump, uygulamayla ilgili endişelerini dile getirmişti. TikTok yönetimi ise bu endişelerin spekülatif olduğunu savunmuştu.

ABD Senatosu, federal hükümet çalışanlarının TikTok’u devlete ait cihazlara indirmesini yasaklayan bir tasarıyı oybirliğiyle kabul etmişti, çünkü ulusal güvenlik endişelerinin bulunması nedeniyle böyle bir karar alınmıştı.

ABD Temsilciler Meclisi de resmi cihazlara TikTok uygulamasının indirilmesini ve kullanılmasını yasaklayan bir karar almıştı. Birçok eyalet de benzer yasaları kabul ederek TikTok kullanımını yasaklamıştı.

ABD Senatosu ayrıca, TikTok’a ya sat ya da yasaklan” diyen bir yasa tasarısını Nisan 2024’te kabul etmişti. (AA)

Related Posts

Özel idarede şeffaflık krizi! MHP’li meclis üyesinin konuşma kayıtlarını vermediler

Elazığ İl Özel İdaresi Meclisinde Valilikten gelen 2 milyon 250 bin TL’lik ek ödenek talebi oy çokluğuyla kabul edildi. MHP’li Raif Aslan ödeneğin içeriğine itiraz etti, konuşmasının görüntülerini istedi ama cevapsız kaldı.

Deprem oldu, kitabı gündeme oturdu: 5 Temmuz’a dikkat!

Japon manga sanatçısı Ryo Tatsuki, 3 yıl önce yayımlanan kitabında 5 Temmuz 2025’i işaret ederek ülkede büyük bir deprem olacağını yazmıştı. Bu ‘öngörüsüne’ iki gün kala Japonya, 5.5’lik depremle sarsıldı. Tatsuki’nin kitabı, gündem oldu.

Savcılığın ‘karikatür’ değerlendirmesi: Bombalamalardan peygamberler sorumlu tutuldu…

Karikatür ve mizah dergisi Leman’a yönelik soruşturmada savcılığın sevk yazısına ulaşıldı. Dergideki karikatürün değerlendirildiği yazıda, “Bir şehrin üzerine bombalar düştüğü anın betimlendiği, bu sırada tasvir edilen peygamberlerin ‘selam’ şeklinde sözler söylediğinin karikatürize edildiği, bu suretle şehrin bombalanmasından Hz. Muhammed ile Hz. Musa’nın sorumlu tutulduğu” ifadelerine yer verildi.

DEM Parti’den TOBB’a ziyaret

DEM Parti heyeti, TOBB Başkanı Mehmet Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

İsrail, Gazze’de ‘ateşkes’ şartlarını açıkladı

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa’ar “Gazze’deki savaş, Hamas rehineleri serbest bırakır ve silah bırakırsa yarın bitebilir.” dedi.

Lübnan Başbakanı Selam: ‘İsrail işgali sürdükçe kalıcı istikrar mümkün değil’

Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, İsrail’in Lübnan topraklarının bir kısmındaki işgalini ve saldırılarını sürdürdüğü sürece ülkede kalıcı istikrarın sağlanamayacağını belirtti.