Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Yemek bozukluğu sonucu kişinin hızla kilo kaybetmesiyle ortaya çıkan ‘Anoreksiya nervoza’, Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Kliniği Eğitim ve İdare Sorumlusu Prof. Dr. Esra Çöp tarafından psikiyatrik bir bozukluk olarak tanımlandı. Prof. Dr. Çöp, bu sorunun kilo almaktan aşırı korkma, aşırı kilolu hissetme ve kilo kontrolüne yönelik anormal davranışların eşlik ettiği bir yeme bozukluğu olduğunu belirtti. Ayrıca, bu bozukluğun vücut sağlığını olumsuz etkileyerek gelişim geriliğine ve beden algısının bozulmasına neden olabileceğini vurguladı.

‘KADINLARDA 10 KAT DAHA FAZLA’

Prof. Dr. Esra Çöp, hastalığın genellikle ergenlik döneminde ve özellikle 14-18 yaş arasında daha sık görüldüğünü belirtti. Ayrıca, kadınların erkeklere göre bu hastalığı 10 kat daha fazla yaşadığını ifade etti. Bu hastalığın nadiren küçük yaşlarda da görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Çöp, ergenlik döneminde vücutta yaşanan değişikliklerin bu durumu tetikleyebileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Çöp, hastalığın ortaya çıkmasında ergenin kişilik özelliklerinin, aile içi iletişimin, sosyal medyanın etkisinin ve yaşadığı travmaların rol oynadığını belirtti. Ayrıca, sosyal medyada yaratılan idealize edilmiş beden algısının çocukların yeme alışkanlıklarını olumsuz etkilediğini ve anoreksiya riskini artırdığını söyledi.

Uzmanlar, bu tür yeme bozukluklarıyla karşılaşan bireylerin bir psikiyatriste başvurması gerektiğini tavsiye ediyor.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

‘Sabah mı yoksa akşam mı duş almak daha hijyenik?’ tartışması uzun zamandır sürüyor. Kimileri sabah duşunun güne zinde başlamanın anahtarı olduğunu savunurken, kimileri günün yorgunluğunu atmak için gece duşunu tercih ediyor. Ancak klinik mikrobiyoloji uzmanı Primrose Freestone’a göre bu sorunun bilimsel bir cevabı var.

Bağırsak Sağlığı İçin Ne Yapmalı?

Bağırsak sağlığı tüm vücudu ilgilendiriyor.  Karın ağrısı, şiddetli ishal, dışkıda kan, kilo kaybı ve yorgunluk varsa mutlaka bir uzman doktora başvurun.