Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

Erken Yaşta Demansın 15 Risk Faktörü Ortaya Çıktı

2023 yılında İngiltere’de gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, erken yaşta başlayan demansın nedenleri üzerine önemli veriler ortaya koydu. 65 yaş altı 356 binden fazla kişinin sağlık ve yaşam tarzı verilerinin incelendiği araştırma, genetik faktörlerin ötesine geçerek demans riskini artıran 15 farklı yaşam tarzı ve sağlık faktörünü gün yüzüne çıkardı.

Araştırma sonuçlarına göre düşük sosyoekonomik durum, sosyal izolasyon, işitme kaybı, felç, diyabet, kalp hastalığı ve depresyon gibi faktörler, genç yaşta demans için risk oluşturuyor. Bunun yanı sıra D vitamini eksikliği ve karaciğer iltihap yanıtı olarak ürettiği C-reaktif proteinin yüksek seviyeleri de risk faktörleri arasında gösterildi. Ayrıca Alzheimer hastalığıyla bağlantılı olan ‘ApoE 4’ gen varyantlarına sahip bireylerde de genç yaşta demans riskinin daha yüksek olduğu belirlendi.

Maastricht Üniversitesi’nden nörobilimci Stevie Hendriks konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Genellikle sebebin genetik olduğu düşünülür ancak birçok durumda gerçek sebep net değildir. Bu yüzden araştırmamızda diğer risk faktörlerini de göz önünde bulundurmak istedik” ifadelerine yer verdi.

Sonuçlar, doğrudan neden-sonuç ilişkisi kanıtlanamasa da erken yaşta demansın daha net bir resmini ortaya koymaktadır. Uzmanlar, değiştirilebilir risk faktörlerine odaklanarak demansın sadece yönetilmesi değil, aynı zamanda önlenmesi için umut verici adımlar atılabileceğini öngörmektedir.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

‘Sabah mı yoksa akşam mı duş almak daha hijyenik?’ tartışması uzun zamandır sürüyor. Kimileri sabah duşunun güne zinde başlamanın anahtarı olduğunu savunurken, kimileri günün yorgunluğunu atmak için gece duşunu tercih ediyor. Ancak klinik mikrobiyoloji uzmanı Primrose Freestone’a göre bu sorunun bilimsel bir cevabı var.