Tüp bebek kliniğinde skandal hata: Kadın yanlışlıkla başka çiftin bebeğini doğurdu

Avustralya’nın Brisbane Kentinde Tüp Bebek Kliniğinde Skandal Hata!

Avustralya’nın Brisbane kentinde bulunan Monash IVF kliniğinde şok edici bir olay yaşandı. Tüp bebek tedavisi gören bir kadına, yanlışlıkla başka bir çifte ait embriyo yerleştirildi ve kadın bu embriyodan gelişen bebeği dünyaya getirdi.

Olay bu yılın Şubat ayında ortaya çıktı. Bebeği doğuran çift, embriyolarını başka bir kliniğe taşımak istediklerinde, beklenenden fazla embriyo olduğunu fark etti. Yapılan incelemede, kadına başka bir hastanın embriyosunun yerleştirildiği ortaya çıktı.

Monash IVF’in genel müdürü Michael Knaap, “Bu durumdan büyük üzüntü duyuyoruz ve ilgililerden özür diliyoruz. Yaptığımız ek kontroller sonucunda benzer bir olayın yaşanmadığından eminiz” açıklamasını yaptı. Klinik, hatayı insan hatasına bağladı.

Hata tespit edildikten sonra, hem bebeği doğuran aileye hem de embriyosu yanlışlıkla kullanılan aileye bir hafta içinde bilgi verildi. Ancak klinik, olayın ne zaman gerçekleştiği ve bebeğin şu anda kimin bakımında olduğu konusunda herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Güney Avustralya Üniversitesi’nden biyoetik uzmanı Dr. Hilary Bowman-Smart, “Bu durum, her iki aile için de trajik bir deneyim. Hem embriyosunu kaybeden aile hem de yanlışlıkla bebeği doğuran aile büyük psikolojik travma yaşıyor” dedi.

Bowman-Smart, ayrıca “Bu bebeği doğuran kadın için artık bu çocuk yabancı bir bebeğe dönüşmedi. Hamilelik ve doğum sürecini yaşadı” şeklinde ekledi.

Uzmanlara göre, tüp bebek tedavilerinde bu tür hatalar çok nadirdir. Melbourne Royal Women’s Hospital’dan Doç. Alex Polyakov, “Bu tür bir olayın meydana gelme olasılığı son derece düşüktür” dedi.

Kadın sağlığı uzmanı Dr. Fab Horta ise “Modern teknoloji ve kontrol sistemlerine rağmen böyle bir hatanın nasıl meydana geldiğini anlamak zor. Bu, insan faktörünün her zaman risk taşıdığının bir göstergesidir” yorumunu yaptı.

Monash IVF’in geçmişte hatalı genetik testler nedeniyle 700’den fazla eski hastaya 56 milyon Avustralya doları (yaklaşık 27 milyon İngiliz sterlini) tazminat ödemek zorunda kaldığı da hatırlatılmaktadır.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

‘Sabah mı yoksa akşam mı duş almak daha hijyenik?’ tartışması uzun zamandır sürüyor. Kimileri sabah duşunun güne zinde başlamanın anahtarı olduğunu savunurken, kimileri günün yorgunluğunu atmak için gece duşunu tercih ediyor. Ancak klinik mikrobiyoloji uzmanı Primrose Freestone’a göre bu sorunun bilimsel bir cevabı var.