Sağlık Bakanlığı, sosyal medyada ‘kanser haftası’na ilişkin paylaşımlarını sıklaştırdı: Ancak kanserle mücadele ve aşılamaya bütçe yok!

Kanser hastalarının ulaşımdan konaklamaya, beslenmeden ısınmaya, ilaçlardan sağlık giderlerine kadar karşılamakta zorluk çektiğini ifade eden sağlıkçılar, “Devlet birçok gideri bütçe çerçevesinde tam olarak yerine getirmezken, kanser hastaları da düşük ücret ile geçim sıkıntısı içinde kanser tedavileri ile baş başa bırakılmış terkedilmiş durumda” yorumunu yapıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle “kanserle mücadele” temalı paylaşımlar art arda yapılıyor. Ancak sağlık emekçileri, kanser hastalarına bütçe ayrılmamasına dikkat çekiyor. Eski Sağlı Bakanı Fahrettin Koca’nın “ücretsiz HPV aşısı” sözünün üzerinden 2,5 yıl geçtiğini anımsatan sağlık emekçisi Kubilay Yalçınkaya, “Kanserle mücadeleye ve aşılama hizmetlerine bütçe yok” dedi. Yalçınkaya, “2015’in ilk 2 ayında kamu özel işbirliği projelerine 20 milyar 378 milyon TL harcandı. Aynı dönemde kanserle mücadele faaliyetlerine 6 milyon 854 bin TL, aşılama hizmetlerine ise 1 milyar 377 milyon TL harcandı. Sağlık Bakanlığı 2025 yılı ilk 2 ayında yapmış olduğu toplam 175 milyar giderin yüzde 13’ünü kamu-özel işbirliği projelerine harcadı” ifadelerini kullandı.

‘TERKEDİLMİŞ DURUMDALAR!’

Özellikle 60 yaş üzeri emekli kanser hastalarının destekleyici tedavi maliyetlerinin karşılanmadığını belirten Yalçınkaya, “Kanser hastaları; ulaşımdan il dışı tedavilerde konaklamaya, beslenmeden ısınmaya, ilaçlardan sağlık giderlerine kadar karşılamakta zorluk çekiyor. Devlet birçok gideri bütçe çerçevesinde tam olarak yerine getirmezken, kanser hastaları da düşük ücret ile geçim sıkıntısı içinde kanser tedavileri ile baş başa bırakılmış, terk edilmiş durumda” dedi.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Yapay güzellik algısı yeme bozukluğuna sebep oluyor!

Prof. Dr. Esra Çöp, ergenlik çağındaki gençlerde hızla artan ‘Anoreksiya nervoza’ vakalarının en çok 14-18 yaş arasında ve kız çocuklarında görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Çöp, “Sosyal medyada yapay, gerçekçi olmayan ideal bir beden algısı yaratılıyor. Çocuklar da bu bedene ulaşmak için beslenmeleriyle ve yemeleriyle ilgili çok fazla oynuyorlar açıkçası. Yeme bozukluğu, sadece bir zihin ya da mide meselesi değil aynı zamanda gelişimi durduran, hayati risk barındıran bir durum” dedi.

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Uzmandan PKU hastalarına Kurban Bayramı için beslenme uyarısı

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Bilimsel çalışma yapıldı: D vitamini takviyesi hücresel yaşlanmayı yavaşlatabilir

Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

‘Sabah mı yoksa akşam mı duş almak daha hijyenik?’ tartışması uzun zamandır sürüyor. Kimileri sabah duşunun güne zinde başlamanın anahtarı olduğunu savunurken, kimileri günün yorgunluğunu atmak için gece duşunu tercih ediyor. Ancak klinik mikrobiyoloji uzmanı Primrose Freestone’a göre bu sorunun bilimsel bir cevabı var.