Ziraat Bankası’ndan 930 milyon dolarlık dış finansman hamlesi

Ziraat Bankası, uluslararası piyasalardan 930 milyon dolarlık uzun vadeli dış finansman temin etti. Bankanın Genel Müdürü Alpaslan Çakar, elde edilen kaynağın reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştıracağını ve ekonomik büyümeye katkı sağlayacağını belirtti.

Açıklamada, Havale Akımlarına Dayalı Seküritizasyon Programı (DPR) altında uluslararası yatırımcılar ve 8 global banka ile 5 ve 10 yıl vadeli toplamda 930 milyon dolar tutarında ihraç gerçekleştirildiği bildirildi.

Geçen yıl yatırım yapılabilir kredi notuna sahip ilk DPR programı olma özelliği kazanan programa, Avrupa, ABD, Körfez ve Asya’yı kapsayan küresel ölçekteki finansal kuruluşlar ile uluslararası nitelikli yatırımcıların yoğun talepte bulunduğu belirtilen açıklamada, işlemin uzun vade ve düşük maliyet avantajı sunmasının yanı sıra küresel ölçekte çeşitlendirilmiş bir fonlama sağladığı aktarıldı.

Açıklamada, bankanın yurt içindeki yaygın şube ağının yanı sıra yurt dışında 20 ülkede 127 noktada faaliyetlerini sürdürdüğü belirtildi.

Mevcut ekonomik program ve makro ihtiyati düzenlemelerle uyumlu olarak seçici bir kredi politikasının izlendiği kaydedilen açıklamada, “Banka son yıllarda artarak sektör liderliğine ulaşan dış ticaret payı ve havale hacmi göz önüne alınarak DPR programıyla oluşturduğu dış finansman kanalını, etkin bir şekilde kullanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

EKONOMİK BÜYÜMEYE KATKI SAĞLAYACAKTIR

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, bu işlemin uluslararası yatırımcıların bankaya ve Türkiye’ye duyduğu güvenin en güçlü göstergesi olduğunu belirterek, “Tarım, ihracat ve yatırım ağırlıklı kredilendirmenin yanı sıra son yıllarda dış ticaret pazar payımızı ve yurt dışı havale hacmimizi artırdık. Elde ettiğimiz uzun vadeli kaynaklar reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştıracak ve ekonomik büyümeye katkı sağlayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Ziraat Bankası’nın, muhabir bankalarla ve uluslararası yatırımcılarla güçlü iş birliklerini sürdüreceğinin altını çizen Çakar, “Finansal istikrarı destekleyen yenilikçi çözümlerle daha fazla katma değer üreten, sürdürülebilir büyümeye dayalı iş modelini uygulamaya devam edecektir.” ifadelerini dile getirdi.

Related Posts

Eurosu olan üzülecek!

Döviz kurundaki değişim alım satım yapacakların ve yatırımcıların odağında. Birçok kişi dolar, euro ve sterlindeki son durumu merak ediyor. Arama motorlarına sık sık, “Dolar ne kadar oldu?”, “Euro ne kadar oldu?”, “Güncel döviz kuru ne durumda …

3’üncü güneş enerjisi santrali devrede

Turkcell, Türkiye genelinde hayata geçirdiği yenilenebilir enerji yatırımlarına bir yenisini daha eklediğini duyurdu.

Ticaret Bakanı Bolat sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi: İhracatta güçlü yükseliş ivme kazanıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin, alın teriyle yoğrulan emeği ve modern teknolojiyi harmanlayarak sanayi alanında da üreterek gelişmeye devam ettiğini belirterek, “Ülkemizin kalkınması ve küresel rekabet gücünün artması bakımından hayati bir gösterge olan sanayi üretimi endeksi, ihracatımızda yaşanan güçlü yükselişe paralel şekilde ivme kazanıyor” ifadesini kullandı.

Merkez Bankası döviz rezervleri son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Merkez Bankası döviz rezervleri son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve geçen haftaya göre yaklaşık 9 milyar dolar artış gösterdi. Toplam rezervlerde ise artış yaklaşık 10 milyon dolara ulaştı.

Bitcoin’i coşturdular: Bütün zamanların rekorunu kırdı

Bitcoin, 9 Temmuz 2025’de tarihi bir zirveye ulaştı: 112 bin dolar! Bu tüm zamanların en yüksek seviyesi oldu. REKORUN ARKASINDAKİ ETKENLER Uzmanlar, Bitcoin’in bu seviyeye ulaşmasında birkaç önemli faktörün etkili olduğunu belirtiyor. Özellikle …

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.