Emeklilikte yaş değişiyor mu? İşte milyonları ilgilendiren yeni formül

Emeklilikte Eşitsizliğe Yönelik EYT Yasası Değişiklikleri

2023 yılında yürürlüğe giren Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası ile emeklilik şartlarındaki eşitsizlikler daha belirgin hale geldi. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan SSK’lılar, yaş şartı olmaksızın 5000 ila 5975 prim gününü tamamlayarak ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigorta süresini doldurarak emekli olabiliyorlar.

1999 YILINDAN SONRA SİGORTALI OLANLAR…

Ancak, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar için şartlar farklılık gösteriyor; bu kapsamda, 7000 prim günü tamamlandıktan sonra kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşında emekli olunabiliyor. 30 Nisan 2008’den sonra sigortalı olanlar ise işçi statüsünde 7200, esnaf ve memur statüsünde ise 9000 prim gününü tamamladıktan sonra emekli olabiliyorlar.

Artan Kademeli Emeklilik Talepleri

Habertürk’ün haberine göre; emeklilik süresi bir gün farkla 20 yıl uzayan sigortalılar arasında kademeli emeklilik talepleri artış gösteriyor. EYT düzenlemesi öncesinde 2 yıl olan bekleme süresinin ansızın 18 yıl artması, çalışanlar arasında büyük tepkilere neden oluyor.

Öne Çıkan Formül

Emeklilikte Adalet Derneği (EMAD-DER) bünyesinde bir araya gelen kademeli emeklilik bekleyenler, 31 Aralık 2000 tarihine kadar işe başlayanlar için kadınlarda 43, erkeklerde 45 yaş sınırının getirilmesini talep ediyor. Bu yaş sınırının her yıl bir yaş artırılarak 2008’de işe başlayanlar için kadınlarda 51, erkeklerde 53 olarak belirlenmesi gerektiği ifade ediliyor. Ayrıca, prim gün sayısının 7000’den değil 6400’den başlatılarak her yıl 75 gün artırılması talep ediliyor.

Emeklilik Yaşı İki Yılda Bir Yükseliyor

30 Nisan 2008’den sonra sigortalı olanlar için kademeli emeklilik sistemi devam ediyor. Bu kapsamda, 7200 veya 9000 prim gününü 31 Aralık 2035 tarihine kadar tamamlayan kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilecek. Ancak bu tarihten sonra prim gününü tamamlayanlar için emeklilik yaşı her iki yılda bir artarak yükselecek. Çalışanlar, aralıksız çalışmalarına rağmen 65 yaşına kadar emekli olamayabiliyorlar. 1 Ocak 2019’dan sonra çalışmaya başlayan erkekler ile 1 Ocak 2023’ten sonra sigortalı olan kadınlar, memur veya esnaf statüsünde çalışsalar bile 65 yaşında emekli olabilecekler. İşçi statüsünde sigortalı olan erkekler için ise 1 Ocak 2024’ten sonra sigortalı olanlar, 65 yaş şartına tabi tutulacaklar.

Meclis Gündeminde Yasa Teklifleri

Emeklilik sistemindeki eşitsizlikleri gidermeye yönelik çeşitli yasa teklifleri Meclis’e sunuldu. Son olarak CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akçay, esnaf ve memurlar için 9000 prim günü şartının işçilerde olduğu gibi 7200 prim gününe indirilmesini içeren bir yasa teklifi sundu. Bu teklif, emeklilik yaşının prim günü ve işe başlama tarihine göre kademelendirilmesini öngörüyor. Bu doğrultuda, 8 Eylül 1999 ile 31 Aralık 2000 arasında sigortalı olanlar için kadınlarda 49, erkeklerde 51 olarak belirlenmesi ve her yıl bir yaş artırılarak kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş sınırına gerilemesi hedefleniyor.

Related Posts

Diyarbakır’da toplu ulaşım ücretlerine zam geldi

Diyarbakır’da toplu ulaşım ücretlerine yüzde 25 zam yapıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, sektördeki paydaşların toplu ulaşım ücretlerine yüzde 50 zam talebini değerlendirerek, ücret tarifelerine yüzde 25 zam yapılmasına karar verdi. Taksilerde de kısa mesafe ücreti 115 TL’ye yükseltildi.

Bakan Bolat’tan Birleşik Krallık ile Serbest Ticaret Anlaşması açıklaması

Londra’da İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile bir araya gelen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve İngiltere arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesine yönelik müzakerelerin ilk turunun temmuz ayının sonuna kadar yapılmasının planlandığını açıkladı.

Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’ın Atça beldesinde çilek üreticiliği yapan Türkan Sarıkaya ve yöre halkı, artan maliyetler ve yaşadıkları zorluklar karşısında isyan etti. Tarlada çalışan işçilerden biri ise günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” dedi.

Dev bankanın tahmini sonrası gözler piyasalarda! Gram altın 5 bin lira olur mu?

Altın fiyatları geçen hafta sert düşüş gösterdikten sonra yeni haftada hızlı bir çıkış yakaladı. Salı günü gram altın fiyatı 4 bin 200 lirayı geçerken, ABD’li dev bankadan bir tahmin geldi. Goldman Sachs, ons altın için 4 bin dolar hedefini koruduğunu açıkladı. Peki gram altın fiyatı 5 bin lirayı görür mü? İşte cevabı…

Reel efektif döviz kuru endeksi geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, Nisan 2025’te TÜFE bazında 1,55 puan azalarak 72,12’ye geriledi.

Avro Bölgesi ekonomisi nisanda sınırlı büyüdü

Avro Bölgesi’nde ekonomik aktivite nisan ayında sınırlı artış gösterdi. Zayıf talep koşulları büyüme hızını sınırladı.